De ce?

Semn De Întrebare Imagini - Descarcă imagini gratuite - Pixabay
  1. De ce nu avem încă aprobat noul ordin menit să reglementeze acordarea titlului de specialist de clasă?

Răspuns: Există o formă a acestui proiect, dar aflată încă departe de ceea ce va însemna forma finală. Sindicatele presează, iar ministrul Stelian Ion, aflăm pe surse, ar ezita să dea ok-ul! Motivul ar fi acela că, aproape în unanimitate, structurile de specialitate din MJ au dubii serioase cu privire existența suportului legal necesar pentru acordarea titlului de specialist de clasă pe parcursul acestui an! Bineînțeles că, nimeni, din minister nu arde de nerăbdare să comunice tranșant acest lucru către Sindicate și, atunci, se recurge la o ”tactică” utilizată frecvent de-a lungul timpului pentru asemenea situații: se solicită ANP-ului să reconfigureze/reformuleze diverse prevederi din proiectul ordinului! Nu se rezolvă mare lucru, însă se mai ”cumpără” ceva timp!

2. De ce nu se plătește indemnizația pentru concediul de odihnă cu sporurile de prezență incluse?

Răspuns: Ministerul Justiției a informat ANP-ul că va iniția promovarea unui RIL(recurs în interesul legii). Până la acest moment, ministrul Stelian Ion nu a comunicat public dacă s-a solicitat Procurorului General al României să promoveze un asemenea RIL. Nici din partea Procurorului General nu cunoaștem să existe un demers în acest sens! Cert este un singur lucru, până la această dată pe site-ul ÎCCJ – Completul pentru RIL nu apare înregistrat niciun dosar cu acest obiect!

3. De ce anularea de către o instanță judecătorească a unei prevederi din OMJ 2721/10.07.2018 care viza condiţiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată în perioada 01.04-31.12.2018 peste programul normal de lucru nu va produce niciun efect real în buzunarul polițistului de penitenciare?

Răspuns: Dat fiind faptul că OMJ nr.2721/2018 avea o aplicabilitate limitată, respectiv 01 aprilie-31 decembrie 2018 și ținând cont de prevederile art.23 din Legea nr. 554/2004( n.a. legea contenciosului administrativ), hotărârea instanței prin care s-a anulat în anul 2020 o prevedere din acest act normativ(n.a. OMJ nr.2721/2018) nu va produce efecte concrete nici pentru trecut, dar nici pentru viitor! Deci, subiect închis pe această temă mult trâmbițată și prezentată de unii drept o mare victorie ce va umple buzunarele plătitorilor de cotizații!

S-auzim de bine!

2 gânduri despre „De ce?

  1. Bună ziua.
    Punctual, apreciez că lucrurile stau cam în acest mod:
    1) titlul de specialist are corespondent inclusiv în vechea legislație și deci poate fi acordat nefiind o problemă de legalitate, însă este o problemă de fonduri.
    Mai mult, noul dg ANP are niște teme fixate de MJ odată venit la București astfel că pe de o parte se arăta salariaților că ,,uite deabia venit dg a și reușit să rezolve problema care trena de atâta timp”, iar pe de altă parte se fac economii substanțiale la bugetul statului. Probabil că nu ați uitat modul de lucru.
    Cu toții cunoaștem epoca Boc și Cioloș astfel încât odată cu venirea lor nu ne așteptam decât la tăieri de venituri, nicidecum la altfel de surprize mai ales că la nivelul sindicatelor se cunoaște că dreptul nu va fi acordat mai devreme de luna august 2021.
    2) nimeni nu vrea să își asume prin semnătură acordarea CO cu sporuri, chestie de angajare și management
    Pe principiul că dacă vine Curtea de conturi și mă scoate vinovat, nu mai bine câștigă prin instanțe și treaba este rezolvată??? Bună întrebare.
    Răspunsul îl știți deja pentru că la fel făceați când erați la conducerea ANP, iar personal înțeleg și dau dreptate unei asemenea poziții deoarece sistemul nu lasă nici o faptă bună nepedepsită.
    3) sindicatele nu trebuie să mintă frumos pe membrii lor???
    Dacă nu știați exliderul de sindicat care se fălea pe site cu așa zisa victorie nu prea mai este prin zonă, a lăsat pe un altul după chipul și asemănarea lui, deci….

    Apropo, se câștigă prin instanțe aproape în totalitate procesele civile pe drepturi, astfel încât dilemele/semnele de întrebare pe care le mai aveți se vor limpezi curând.
    Sărbători pascale fericite și fără griji.

    Apreciază

    1. Cristi, dubiile cu privire la existența suportului legal despre care aminteam aveau în vedere OUG nr. 226/30.12.2020 prin care s-au înghețat veniturile salariale la nivelul lunii decembrie 2020, nicidecum altceva! Specialistul de clasă este deja prevăzut în Legea nr.153/2017! Nu despre existența dreptului discutăm! Problema avută în vedere se referă doar la momentul de la care ”specialistul de clasă” poate intra în vigoare! Altfel spus, intră acum sau după ce Legea nr.153/2017 va intra în vigoare în integralitatea sa! Citește cu atenție și nu te repezi!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: