Demersuri instituționale

Vrăbii, Vrăbii Familie, Păsări, Chat Uri

Nevoia de dezvoltare a infrastructurii penitenciare și incapacitatea instituțională a ANP de a impune și menține un ritm decent, măcar, al investițiilor în sistemul penitenciar determină Ministerul Justiției să caute alte căi și modalități care să asigure un parcurs investițional în acord cu necesitățile și cu angajamentele asumate în plan internațional.

Chiar înainte de Paștele Ortodox, pe când majoritatea habotnicilor creștini trecuseră la încondeiat de ouă, reprezentanți ai MJ și ANP au inițiat discuții cu Compania Națională de Investiții(CNI).

Discuțiile au vizat explorarea posibilităților legale de preluare în portofoliul CNI a unor obiective de investiții din sistemul penitenciar.

De altfel, Ministerul Justiției a derulat și finalizat, deja, prin intermediul CNI mai multe obiective de investiții(ex. modernizarea unor sedii ale instanțelor judecătorești).

Rămâne de vazut în ce măsură, investiții ale sistemului penitenciar vor putea fi preluate și finalizate de către CNI.

Pe fond, însă, ideea nu este una rea și, după cum unii știu, a mai fost încercată! Să sperăm, însă că, atât aceste discuții, cât și cele care vor urma, vor fi materializate într-un document (ex. memorandum) care să prevadă modalitățile concrete de colaborare instituțională.

De altfel, dacă îmi amintesc bine, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Public și Ministerul Justiției s-a încheiat în decembrie 2014 un Memorandum care vizează consolidarea infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ, consolidarea infrastructurii parchetelor aflate în municipiile reședință de județ și realizarea Cartierului pentru justiție (complex urbanistic destinat sediilor unor instituții aparținând sistemului judiciar)! Deci, exemple pozitive sunt în acest sens!

Totuși, sunt puțin sceptic că aceste demersuri se vor materializa foarte repede, mai ales că, în acest proces de decizie sunt implicate ministere distincte, fiecare cu nevoile și obiectivele sale!

Deci, să nu ne așteptăm la miracole! Până atunci, n-ar strica deloc ca Unitatea de Implementare a Proiectelor din ANP să fie, în sfârșit, operaționalizată și să înceapă să-și concretizeze activitatea.

După 3 ani de la înființarea sa, nu prea am văzut lucruri realizate de această structură, iar activitățile de investiții pe care ar fi trebuit să le conducă sunt mult întârziate! Nu peste multă vreme va veni cineva și va pune întrebări, poate, cu privire la activitatea desfășurată în toți acești ani și, mai ales, la justificarea salariilor primite!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: