
A fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției proiectul Ordinului ministrului justiției pentru aprobarea procedurii efectuării transferului, a documentelor necesare, a modului de desfășurare a evaluării și de încadrare a cadrelor militare și polițiștilor din cadrul altor instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului, în sistemul administrației penitenciare!
Proiectul încearcă să pună în acord instituția transferului personalului din alte instituții ale statului cu noile prevederi statutare cuprinse în Legea nr. 145/2019(n.a. Statutul Polițistului de penitenciare).
La acest moment instituția transferului este reglementată prin Ordinul ministrului justiției nr. 2330/C din 5 septembrie 2008 privind transferul cadrelor militare și funcționarilor publici cu statut special din instituții publice de apărare, ordine publică și siguranță națională ale statului, precum și din Ministerul Justiției în sistemul administrației penitenciare, emis în baza Legii nr. 293/2004( abrogată în august 2019).
Un mai vechi amic îmi semnalează pe mail-ul privat că ”se deschide din nou cale primirii ”piloșilor” ori a indezirabililor din alte instituții din domeniul apărării și ordinii publice” în cadrul Poliției Penitenciare.
De această dată, văzând proiectul pus în dezbatere, nu am cum să fiu de acord cu amicul în cauză!
Spre deosebire de vremurile trecute, în special perioada cuprinsă între 1990 și 2004, când sistemul penitenciar a fost masiv năpădit și căpușat cu cadre preluate din vechile structuri ale Securității ori de prin M.Ap.N., Legea nr. 145/2019 și proiectul de ordin enunțat mai sus oferă suficiente garanții procedurale prin care să putem ”controla inteligent” un eventual aflux de cadre din alte instituții către Poliția Penitenciară.
Am în vedere aici prevederile referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească potențialul solicitant, probele pe care le va susține și acordul de transfer al instituției de unde pleacă!
Astfel, pot fi ocupate prin transferul cadrelor militare și al polițiștilor din cadrul altor instituții de apărare, ordine publică și securitate națională ale statului funcțiile de conducere până la nivelul maxim de șef serviciu! Nu ne vom mai trezi cu ”diverși” cocoțați din pix pe cele mai înalte funcții din sistemul penitenciar, cum de altfel ni s-a întâmplat în perioada anterioară anului 2004, cu precădere!
Această procedură de transfer se va desfășoara numai în anumite perioadele stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
La nivelul fiecărei unități se analizează, în cadrul Consiliului de conducere, situația tuturor posturilor vacante și în funcție de oportunitatea și posibilitățile efective de ocupare a acestora, directorul unității sau, după caz, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor aprobă lista posturilor vacante destinate ocupării prin transfer.
Procedura de evaluare propriu-zisă a solicitantului se declanșează doar în situația existenței, pe cererea de transfer, a avizului pozitiv de principiu acordat de către instituția de la care pleacă( ceea ce, practic este extrem de greu de obținut în actualul context în care toate instituțiile se confruntă cu un deficit major de personal).
Binevenite sunt și verificările cu privire la comportamentul și integritatea morală a solicitantului prin raportare la principiile care guvernează profesia de polițist de penitenciare.
Nu în ultimul rând, solicitanții vor susține testarea psihologică și, de asemenea, trebuie să facă dovada aptitudinii medicale (nu de alta, dar avem deja o grămadă de apți limitat, medical vorbind, prin Poliția Penitenciară).
Candidații la transfer vor susține apoi, după caz, proba sportivă, proba practică și interviul profesional( funcție de specificul funcției), în fața unei comisii formate din directorul unității unde se solicită transferul sau persoana desemnată de acesta, în calitate de președinte, precum și din șeful sectorului de activitate unde se solicită transferul și șeful/coordonatorul structurii de resurse umane sau un polițist de penitenciare din cadrul acestei structuri, în calitate de membri.
Am spicuit doar câteva din prevederile proiectului de ordin, astfel încât, să ne putem da seama că nu-i niciun motiv de îngrijorare că vor veni alții din afara sistemului și ne vor ocupa funcțiile.
Zic eu, încă o dată, că prevederile actuale cuprinse în Legea nr. 145/2019 și cele din proiectul de ordin pus în discuție prezintă garanții suficiente cu privire la ocuparea în condiții de obiectivitate, prin transfer, a unor funcții din cadrul Poliției Penitenciare.
S-auzim de bine!