20.000 de euro pentru o viață de polițist

În lipsa voinței politice de promovare a legislației necesare acordării titlului de ”specialist de clasă” polițiștilor de penitenciare, Ministerul Justiției aruncă ”boabe la porumbei” și, încercând să estompeze, cumva, acest fapt, pune în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind condiţiile de acordare a despăgubirilor de viaţă, sănătate și bunuri pentru polițiștii de penitenciare!

Înainte de a vedea la cât echivalează în euro MJ-ul intergitatea fizică și viața unui polițist de penitenciare cazut la datorie, să croșetăm puțin pe marginea proiectului în cauză!

Astfel, baza legală pentru acordarea acestor despăgubiri izvorăște din prevederile art. 104 lit. m) și art. 114 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare.

În ce constau aceste despăgubiri și pentru ce situații se acordă?

Despăgubirile constau în acordarea unei sume de bani pentru polițiștii de penitenciare sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, pentru toate acele situații în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului de penitenciare, ale soțului/soției și ale copiilor aflaţi în întreţinerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestuia sau în legătură cu acestea.

De reținut că poliţiştii de penitenciare au dreptul la despăgubiri și în situaţia în care au suferit, din culpa instituţiei, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu!

Aceste despăgubiri se acordă în cazuri individuale, polițiștilor de penitenciare sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în următoarele situații:

  • vătămare;
  • invaliditate;
  • deces;
  • prejudicii aduse bunurilor.

Despăgubirile ar trebui să acopere toate cheltuielile suportate cu asistență medicală profilactică, curativă și recuperatorie efectuată în unități sanitare publice din țară, cazare și masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive din țară sau străinătate etc.

Pentru invaliditatea survenită în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, polițistul de penitenciare va fi despăgubit cu sume cuprinse între 6.000 și 10.000 de euro cu excepția situației în care apare decesul polițistului de penitenciare caz în care valoarea despăgubirii se ridică la 20.000 euro (bani care se plătesc familiei polițistului de penitenciare decedat). Da, atât valorează, în opinia ANP-MJ, viața polițistului de penitenciare!

La pachet vine și nelipsita precizare că pentru toate sumele de bani plătite ca despăgubiri în temeiul prezentei hotărâri, instituțiile angajatoare inițiază demersuri pentru recuperarea sumelor plătite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor!

Oricum, e bine că se reglementează aceste situații și se deschide, astfel, calea compensării prejudiciilor suferite de către lucrătorii sistemului penitenciar!

S-auzim de bine și să rămânem cu speranța că de aceste despăgubiri nu vor fi pervertite nonșalant de tot mai numeroșii ”închipuiți bolnavi” și fericiți posesori, totodată, ai unei decizii de clasare ”APT LIMITAT”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: