Premierul Cîțu dă asigurări

Într-o declarație publică efectuată luni, 31 mai 2021, prim-ministrul Florin Cîțu s-a referit din nou la problematica pensiilor!

Spunea Premierul că fondul de pensii ar putea suferi dereglări în viitor în lipsa unor măsuri de sustenabilitate, însă, momentan, în discuţiile cu Comisia Europeană nu s-a stabilit o anumită vârstă de pensionare.

„Nicio decizie nu a fost luată în acest moment şi nici în discuţia cu Comisia Europeană nu s-a spus ca să fie x sau y vârsta de pensionare. Nu. Ceea ce discutăm cu Comisia Europeană, şi nu e că vrem noi să discutăm, e o recomandare de ţară de ani de zile pentru România, să avem o lege a pensiilor sustenabilă. Şi mai este ceva ce avem discutat cu Comisia Europeană şi este de bun-simţ: să nu mai avem creşteri ad-hoc de pensii. Ca atunci când un partid politic care este aproape de alegeri să vină să crească pensiile cu 40%. Acestea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii”, a afirmat acesta la postul TV Digi24.

Despre riscurile de sustenabilitate a sistemului de pensii și care ar putea apărea dacă nu se iau măsuri, premierul a declarat că acestea ar atinge vârful de risc peste aproximativ 15 ani.

„Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini. Legea pensiilor, o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi (…). Sunt mai multe probleme, dar sustenabilitatea e una dintre ele. Acea lege a pensiilor o să fie aprobată, o să fie în dezbatere publică, bineînţeles, şi apoi o să fie aprobată de Guvern în proiect de lege. Va merge în Parlament, unde va fi din nou dezbătută public şi vom vedea care va fi varianta finală. Dar obiectivul este de a elimina acest risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani de zile. S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi”, a mai spus prim-ministrul Cîțu.

Referindu-se, de asemenea, la zvonurile privind o eventuală creştere a vârstei de pensionare, Premierul a precizat: „Haideţi să văd cu ce variante vin. Nu aş vrea să discutăm despre majorarea vârstei de pensionare. Cred că sunt doar câteva ţări în Uniunea Europeană unde s-a întâmplat acest lucru şi aş vrea să studiez puţin.”

Dincolo de limbajul veșnic încâlcit al d-lui Cîțu ne putem pune și întrebări cu privire la credibilitatea unor astfel de mesaje politice! Pentru că, nu-i așa, nu de puține ori am văzut cu toții schimbări legislative operate la ”ceas de noapte” și atunci întrebarea aproape că vine de la sine: de ce nu s-ar repeta asemenea năstrușnicii?

Oricum, brambureala și lipsa de predictibilitatea decizională rămâne o caracteristică constantă a factorului politic românesc!

Să rămânem, însă calmi și să sperăm că ”Cel de sus” va da suficientă înțelepciune aleșilor noștrii din Parlament și vom fi feriți de neplăcute surprize!

S-auzim de bine!

PS: Conform celebrului PNRR( Planul Național de Reziliență și Redresare) reformarea sistemului de pensii este, deja, o țintă asumată și agreată cu C.E.!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: