Deunăzi a trecut neobservat un proiect de lege care amenință pensiile unor militari și polițiști!
Poate nici nu aș fi scris despre acest proiect legislativ dacă pe whatsapp nu mi-ar fi fost redirecționat un articol de presă referitor la polițiștii de penitenciare arestați preventiv la Penitenciarul Gherla.
Nimic nou sub soare vor spune unii! Au mai fost cazuri similare și la Tulcea, Rahova, Brăila, Poarta Albă etc! Puține sunt unitățile care nu sunt atinse de flagelul introducerii de droguri ori dispozitive de comunicații la distanță de către polițiști de penitenciare, agenți sau ofițeri, deopotrivă!
Iată, însă că o mai veche inițiativă legislativă este foarte aproape de a intra în vigoare și va aplica o binemeritată ”corecție” celor pentru care onestitatea, legea și, nu în ultimă instanță, respectul ”camarazilor de arme” nu înseamnă nimic în raport cu perspectiva obținerii unor avantaje financiare ilicite!
„Nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”.
Legiuitorul, însă mai vine cu un argument menit să-i tempereze pe cei așa-ziși ”cu pensia în buzunar” de a intra pe ultima sută de metri ai carierei profesionale în tot felul de combinații cu iz penal și care gândesc la maniera că ” și de-o fi să mă prindă fug repede în pensie”! Iată că și această portiță favorizantă pentru toți dubioșii sistemului se va închide în cel mai scurt timp!
Astfel, „punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru una dintre infracţiunile menţionate, atrage suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau suspendarea acesteia, dacă a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. (…)” se arată într-un nou articolul adoptat de către Senat!
Poate că toate aceste modificări legislative vor acționa preventiv în mentalul celor cu aplecare spre astfel de activități infracționale și flagelul rușinos al introducerii obiectelor interzise în penitenciare la comanda dunor potenți deținuți se va diminua semnificativ.
Cum, de asemenea, ar fi binevenit dacă Administrația Națională a Penitencirelor va proceda intens la popularizarea situațiilor de tipul celor petrecute la Penitenciarul Gherla în oglindă cu textele de legea care menționează sancțiunile ori decăderile pe care le vor suporta cei care-și pun integritatea pe tava diverșilor interlopi de ocazie!
S-auzim de bine și să nu uităm niciodată că ”frica păzește bostănăria”!