Printr-un comunicat de presă, la 19 martie a.c. Administrația Națională a Penitenciarelor ne anunța voioasă nevoie mare că, în şedinţa de Guvern din data de 17.03.2021, au fost adoptate Hotărârile pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivelor de investiții „P47 Berceni – Penitenciar 1000 de locuri cu regim de maximă siguranţă şi închis” şi „P48 Unguriu– Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis”.
Tot Administraţia Naţională a Penitenciarelor dădea de știre lumii că ”va demara procedura
de achiziţie a serviciilor de proiectare (proiect tehnic, detalii de execuţie) a celor două obiective de investiţii. După elaborarea proiectelor tehnice și a detaliilor de execuție, se va iniția procedura de licitație publică pentru contractarea lucrărilor de execuţie. Aceste proceduri de licitație publică se vor posta și în Jurnalul European de Achiziții Publice.”
Pentru o clipă, văzând acest elan al ANP-ului, m-am temut sincer că s-a întâmplat ceva! Uite, îmi zic, cum și-au suflecat mânecile Riki și Gigel și s-au apucat de treabă! Parcă-i și vedeam trăgând cu nesaț tranșă după tranșă din banii puși la dispoziție de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei(BDCE)!
Bașca, mai aud și despre mesajul ferm transmis de către ANP ministrului că, în proporție de 60-70%, Caietul de sarcini necesar lansării procedurilor de achiziție publică este gata și, în jurul datei de 30 martie, vor fi publicate anunțurile necesare în Jurnalul Oficial al U.E.!
Mai mult, o consilieră din M.J. s-a oferit să dea o ”mână delicată” de ajutor lui Gigel și, ce mai tura-vura, treaba părea ca și făcută! Tot de pe holul ANP-ul aflăm zvonul că, Gigel, băiat prevăzător și priceput în ale sunetului taine, era cât pe-aci să-i strivească delicata mână în clapeta înregistratorului vocal!
Timpul a trecut, săptămână după săptămână, apoi lună după lună și, dintr-o dată, după aproape 3 luni de la comunicatul de presă, s-a mijit, zâmbind mișelește, umbra neputinței ANP-ului. Constatăm că, timpul a trecut și, aceiași, Riki și Gigel și-au asumat și, totuși, mare lucru nu s-a întâmplat!
Desigur, acum, presați, pe bună dreptate , de către noul șef al pușcăriilor, cei doi promit din nou și-și ascund neputința în spatele explicațiilor.
De pe holurile aglomerate ale ANP-ului aflăm că, Ministerul Finanțelor cere să se înceapă utilizarea banilor împrumutați și puși la dispoziția sistemului penitenciar pentru construirea celor două penitenciare menționate mai sus și să se tragă prima tranșă a împrumutului! Și, din nou, se iscă agitația specifică! Ce ne facem? Cum facem?
E lesne de înțeles că nu poți trage nicio sumă din împrumut atâta timp cât nu ți-ai făcut temele! Nu ai finalizat caietul de sarcini, nu știi ce să faci cu terenurile aferente celor două obiective de investiții, nu ai o strategie clară de contractare și, bineînțeles, nu ai dat drumul procedurilor de achiziții! Pe scurt, nu ai cheltuieli pe care să le plătești trăgând tranșa de împrumut! Mai mult, uitându-mă pe bugetul ANP, constat nici nu ți-ai pus prevederi bugetare care să-ți dea posibilitatea să duci ceva sume de bani dinspre M.F.P. la ANP(n.a. ca să asiguri corespondența contabilă între ”80”-ul de la Finanțe în ”65”-ul din ANP până la prima rectificare bugetară nu prea mai este posibil).
Păcat! Nu știu câți dintre decidenții ANP au avut curiozitatea profesională să citească detaliile împrumutului luat de la BDCE! Dacă s-ar fi aplecat puțin asupra acestor detalii, impasul referitor la Berceni și Unguriu s-ar rezolva mai ușor și repede!
”Beneficiind” de o prezumată îngăduință a ANP-ului, le-aș sugera căteva idei:
- țineți ”la zi” și cu foarte multă meticulozitate cheltuielile efectuate până acum în legătură cu cele două obiective de investiții și care sunt sau pot fi înglobate în cei 20% reprezentând cota de cofinanțare din partea României;
- nu vă bateți capul cu tot felul de proiecte de H.G. pentru trecerea terenurilor de la Berceni și Unguriu la ANP! Folosiți ”scurtătura” utilizată și de alte instituții (și care a fost validată de auditul Curții de Conturi) în cazul derulării altor împrumuturi bancare internaționale;
- finalizați urgent caietul de sarcini și lansați procedurile de achiziții pentru că prețul materialelor de construcții a crescut semnificativ în ultimile 6 luni! Asta înseamnă că, apropape sigur, vor fi probleme la momentul contractării deoarece ofertele nu se vor încadra în limitele valorilor estimate și, este foarte probabil, să fie necesară o actualizare a indicatorilor tehnico-economici aprobați(n.a. prețul la unele articole ce țin de sortul materialelor de construcții a crescut cu până la cca. 31% și cu cât se amână contractarea cu atât se vor înmulți problemele;
- procedurile de achiziții vor dura mult și, nu vor fi lipsite de contestări care vor ”mânca” o grămadă de timp! Să nu uităm că doar până în luna mai 2025 pot fi ”trași” banii din împrumut, iar noi nici de proiectare nu ne-am apucat;
- până la 30 iunie 2021 Comitetul de miniștri ai Consiliului Europei trebuie să primească raportul de progres pentru primele 6 luni ale anului curent și, din păcate, nu sunt foarte multe lucruri concrete făcute față de asumări.
Ani de zile ne-am plâns de subfinanțarea cronică a sistemului penitenciar, iar acum riscăm să pierdem bani pentru că nu stim să-i utilizăm așa cum ne-am angajat! Poate nu strică să ținem cont și de faptul că acest împrumut este, totuși, purtător de dobânzi și nu e deloc comod să vezi că dupa o perioadă de timp te întreabă Curtea de Conturi câte ceva!
S-auzim de bine și să sperăm că nu am deloc dreptate în privința celor scrise mai sus!