Statutul cadrelor militare-modificări legislative

Statutul cadrelor militare instituit prin Legea nr. 80/1995 urmează a fi abrogat în perioada următoare! Ministerul Apărării Naționale(M.Ap.N), cu rol de inițiator în acest demers legislativ, a pus deja în dezbatere publică noul proiect de statut!

Unii dintre actualii sau foștii polițiști de penitenciare se vor întreba, poate, ce interes ar prezenta un asemenea act normativ! Nu am să insist cu explicațiile, însă să nu uităm că după încetarea raporturilor de serviciu cu instituțiile ce compun sistemul penitenciar, devenim, după caz, ofițeri/maiștrii militari/subofițeri în rezervă, gradele profesionale pe care le deținem în cadrul Poliției Penitenciare fiind tranformate/echivalate în grade militare! Fiecare dintre noi, cei care am trecut în rezervă, cu excepția, bineînțeles a celor care nu vor fi menținuți în evidența militară din motive obiective, devin, așa cum spuneam, militari în rezervă și sunt încadrați pe diverse funcții în statele de mobilizare ale M.Ap.N.

Din acest moment vor deveni incidente dispozițiile cuprinse în Statutul cadrelor militare referitoare la militarii rezerviști.

Noul proiect legislativ definește termenul de cadre militare în rezervă și arată cum se dobândește calitatea de ofițer/maistru militar/subofițer în rezervă.

Unde vreau să ajung, de fapt, cu toate aceste explicații?

Bineînțeles, la obligațiile și drepturile pe care le atrage calitatea de ofițer/maistru militar/subofițer în rezervă. Și, dat fiind faptul că, Statutul Polițistului de Penitenciare nu are prea multe dispoziții referitoare la cei trecuți în rezervă, din perspectiva obligațiilor și a drepturilor induse de către această calitate de rezervist, noul proiect legislativ pus în dezbatere publică și asumat de către coaliția de guvernământ prin Programul de guvernare 2020-2024, aduce destule prevederi pozitive pentru cadrele militare aflate în rezervă și de care prevederi vor putea beneficia și cei proveniți din Poliția Penitenciară!

Detalii aici: https://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2021/06/Lege-privind-statutul-cadrelor-militare.pdf

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: