Intrarea în vigoare, prin ordonanță de urgență, a Codului Administrativ, în iulie 2019, a generat pentru sistemul penitenciar o situație pe care, iată, nici după 2 ani, decidenții noștri nu au rezolvat-o și, asta, în ciuda unor nenumărate promisiuni!
Începând cu vara lui 2019 și până la data prezentului articol, mai mulți directori de penitenciare, semnalau ANP-ului impasul în care se află unitățile penitenciare care sunt puse în situația în care nu pot organiza licitații publice în vederea închirierii unor spații (magazine de incintă, hale de producție etc) aflate în administrarea sistemului penitenciar(n.a. există, totuși, o adresă de interpretare a acestor dispoziții legale incidente emisă de către MJ/ANP, dar știm cu toții cât de ușor pot fi întoarse😄)!
Art. 333 din Codul Administrativ prevede că:
”(1) Închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale se aprobă, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului județean, a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local”.
Deci, ar fi nevoie de o hotărâre de guvern care să abiliteze unitățile din cadrul sistemului penitenciar să închirieze spațiile pe care le au în administrare! Până la acest moment, acest impas nu a fost depășit, neavând emisă hotărârea de guvern atât de necesară penitenciarelor pentru valorificarea în deplină legalitate și eficiență a spațiilor disponibile.
Mai mult, au fost pierdute colaborări cu agenți economici externi care și-ar fi dorit să închirieze spații de producție interioare și în care să utilizeze forța de muncă a deținuților!
Dar, cum niciun necaz nu vine singur, o altă prevedere din Codul Administrativ a făcut imposibilă obținerea de venituri proprii din activitățile de închiriere! După cum bine știm, în vechea reglementare, unitățile penitenciare puteau reține și utiliza o cotă de 50% din cuantumul chiriei încasate! Cealaltă cotă de 50% se vărsa la bugetul de stat!
Deși al.(3) al aceluiași art. 333 are o mențiune dătătoare de speranțe ( ,,în cazul în care contractul de închiriere se încheie de către titularul dreptului de administrare, acesta are dreptul să încaseze din chirie o cotă-parte între 20-50%, stabilită, după caz, prin hotărâreaGuvernului…), vine al.(4) și, practic, închide posibilitatea de a mai reține o cotă parte din chiriile încasate (”prevederile al.(3) nu se aplică în cazul în care activitatea titularului dreptului de administrare este subvenționată de la bugetul de stat sau de la bugetul local”).
Deci, indiferent de momentul în care prin HG unitățile penitenciare vor fi abilitate să-și închirieze spațiile disponibile, fără modificarea prealabilă a Codului Administrativ(n.a. lucru extrem de dificil), banii încasați din chirii nu mai pot fi utilizați, ci vor merge direct la bugetul de stat!
De altfel, Ministerul Finanțelor a tăiat din fașă orice încercare a ANP-ului de a evita impactul adus de prevederile al.4 al art.333 din Codul Administrativ și a respins toate proiectele inițiate în acest sens de către tandemul M.J./ANP.
Explicația respingerii de către Ministerului Finanțelor nu poate fi regăsită decât în legea de finanțare a ANP-ului (n.a. Legea nr. 351 din 27.12.2018 privind finanțarea activității Administrației Naționale a Penitenciarelor și a unităților subordonate)!
Din păcate, există destule unități penitenciare ale căror venituri proprii erau în cvasitotalitate reprezentate de încasările din chirii și care sunt văduvite de cca 2 ani de asemenea sume de bani!
PS: pe surse aflăm că în ultimul proiect de HG înaintat spre avizare chiar în aceste zile, ANP-ul a renunțat la prevederile care ar fi permis unităților să rețină până la 50% din veniturile încasate din chirii. Și, cum modificarea Codului Administrativ este aproape imposibil de realizat în perioada imediat următoare, penitenciarele rămân fără posibilitatea de a încasa și utiliza măcar un leu din chirii, sumele, astfel încasate, vor fi vărsate la bugetul statului!
S-auzim de bine!