29 IUNIE

Astăzi, 29 iunie, este zi de sărbătoare în sistemul penitenciar românesc! O ocazie binevenită pentru a ne aminti ce și, mai ales, de ce sărbătorim! Din păcate, nu foarte mulți dintre noi cunosc simbolistica acestei prăznuiri!Astfel, conform Calendarului ortodox, în Biserica Ortodoxa sunt praznuiți pe 29 iunie Sfinții Apostoli Petru și Pavel! Sunt cinstiți împreună pentru că au fost martirizati in aceeași zi, 29 iunie 67 și, tot pe 29 iunie, au fost mutate sfintele lor moaște în locul numit „ad catacumbas”, de pe Via Appia din Roma în anul 258.

Sfântul Apostol Petru a purtat numele de Simon înainte de a deveni ucenic al lui Hristos. Sfantul Petru era din Betsaida Galileii, un oras din partea de nord a Țării Sfinte.

Petru era pescar, la fel ca și fratele său Andrei. Amândoi au fost mai întâi ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul. Sfantul Petru a propovaduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia și la Roma. La cererea sa, a fost răstignit cu capul în jos, arătând că suferințele sale sunt diferite față de chinurile Domnului.

Sfântul Apostol Pavel se numea Saul înainte de convertirea de pe drumul Damascului. A vestit Evanghelia in timpul celor trei călătorii misionare. A predicat Evanghelia atât evreilor cât și păgânilor, de aici numele de “Apostolul neamurilor”. Deși a fost un om invatat, a marturisit că nu s-a folosit de înțelepciunea lumii acesteia pentru a vesti Evanghelia. A fost martirizat prin decapitare (n.a.pentru că era cetatean roman) pe colina Vaticanului. Potrivit tradiției, capul său a sarit de trei ori pe pământ, la fiecare cădere dând naștere la un izvor. De aici si denumirea de „Tre Fontane”.

Sfinții Petru și Pavel sunt numiți ocrotitori ai celor aflați în închisori pentru că ambii au trecut prin lanțuri și închisori pentru Hristos și Evanghelia Sa. Ținând seama că în penitenciare ajung cei care au gresit, Sfinții Petru și Pavel devin exemplul de iertare și încredere în bunătatea lui Dumnezeu pentru cei cazuți în păcate. Petru a greșit pentru că s-a lepadat de Hristos, iar Pavel pentru că i-a prigonit pe crestini. Însă, amandoi au fost iertati.

Să mai menționăm că în 1993 și 1997 s-au semnat protocoale între Patriarhia Română și Ministerul Justitiei/Direcția Generală a Penitenciarelor potrivit cărora Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost numiti ocrotitori ai penitenciarelor din România. Ulterior, Statutul polițistului de penitenciare a consacrat și din punct de vedere legislativ această sărbătoare!

Să nu uitam, de asemenea, că termenul de “penitenciar” vine de la penitență ceea ce înseamnă că penitenciarul trebuie înțeles și în sens de schimbare a modului de a fi a omului care a greșit!

La mulți ani tuturor celor care muncesc ori am muncit de-a lungul timpului în penitenciarele românești!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: