Ghidul carierei

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul ordinului de ministru prin care se va aproba Ghidul carierei polițistului de penitenciare!

Astfel, se valorifică din punct de vedere normativ dispozițiile art. 99 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, care instituie necesitatea elaborării unui Ghid al carierei, care să constituie un instrument util pentru managementul carierei polițiștilor de penitenciare, prin stabilirea modalităţilor şi regulilor de evoluţie în cariera profesională.

Prin aprobarea acestui Ghid, sistemul penitenciar se aliniază la practica celorlalte instituții din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale și vine să finalizeze mai vechi încercări de a creiona un cadru predictibil al evoluției în cariera profesională a polițiștilor de penitenciare! Să sperăm că acest Ghid nu va deveni doar un alt act normativ scos de la naftalină atunci când vrem să ne mândrim că-l avem, ci se va constitui, alături de Statutul polițistului de penitenciare, într-o piatră de temelie a evoluției în carieră și de la ale cărui prevederi nu vom face rabat!

 

Aflăm din referatul de aprobare că „managementul carierei este procesul de gestionare a carierei, care implică o gamă largă de activități, desfășurate, în principal, de către Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate acesteia, dar și de fiecare polițist de penitenciare în parte.

Un parcurs bine planificat și implementat de carieră aduce beneficii atât angajatului, cât și angajatorului. Există un număr de elemente esențiale, care sunt complementare sau se suprapun, după cum urmează: acțiunile întreprinse în cadrul sistemului penitenciar, prin care se pot evalua nivelurile de performanță ale angajaților, polițistul de penitenciare care trebuie să joace un rol pozitiv în procesul de dezvoltare a carierei, precum și dezvoltarea aptitudinilor manageriale în vederea îmbunătățirii calităților ofițerilor de penitenciare pentru asigurarea continuității funcțiilor de conducere.

Evoluţia în carieră a polițistului de penitenciare reprezintă traseul parcurs de polițistul de penitenciare de la data naşterii raportului de serviciu al acestuia, până în momentul încetării acestui raport, în funcție de nivelul de studii, de ierarhizarea funcțiilor, de acumularea graduală a experienței și a cunoștințelor necesare exercitării unor funcții, de rezultatul evaluării anuale a activității profesionale și de conduita profesională.

Pentru a veni în întâmpinarea dezvoltării profesionale a polițiștilor de penitenciare, a fost elaborat proiectul de Ghid care înglobează modalitățile de evoluție în carieră a polițiștilor de penitenciare, după cum urmează:

 a) avansarea în grade profesionale;

 b) avansarea într-o funcție imediat superioară la aceeași poziție din ștat;

 c) ocuparea funcțiilor de execuție, în cadrul aceleiași categorii;

 d) trecerea agenţilor în categoria ofiţerilor;

 e) ocuparea funcţiilor de conducere;

 f) alte modalități de evoluție.

Prin alte modalități de evoluție în carieră, au fost avute în vedere următoarele modificări ale raporturilor de serviciu:

a)        delegarea;

b)        detașarea;

c)  împuternicirea ofițerilor în funcții de conducere;

d)       schimbarea din funcție în cadrul aceleiași unități;

e)        mutarea polițiștilor de penitenciare în alte unități ale poliției penitenciare sau în cadrul Ministerului Justiției.

La elaborarea prezentului proiect, a fost avută în vedere introducerea unor elemente importante, cum ar fi, desemnarea, evidența și includerea ofițerilor cu perspective pentru dezvoltarea carierei la programe pentru dezvoltarea competențelor manageriale, pe tipuri de funcții și domenii de activitate, în vederea asigurării continuității funcțiilor de conducere, precum și elaborarea unui calendar anual pentru planificarea modalităților de evoluție în carieră a polițiștilor de penitenciare, în vederea asigurării transparenței și predictibilității managementului carierei.”

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: