Una-i vorba și alta-i fapta

Joi, 15 iulie 2021, a avut loc ceremonia de absolvire a Academiei de Poliție ”A.I. Cuza” pentru cei 40 de studenți pe care Administrația Națională a Penitenciarelor i-a școlarizat pentru nevoile sistemului penitenciar!

Bucuria și emoțiile absolvirii, optimismul și dorința debutului în cariera de polițist de penitenciare era evidentă pe chipul fiecărui student aflat în pragul primirii primului grad profesional de ofițer! Anii de trudă și neîmplinirile cauzate de pandemia de Covid-19 au lăsat urme asupra celor care acum trei ani se așezau cu speranță în bancile Academiei de Poliție!

Și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, a intervenit, nici nu se putea altfel, indiferența și bătaia de joc a mai marilor sistemului penitenciar la adresa celor care pot întruchipa viitorul Poliției Penitenciare.

Am să mă refer doar la două aspecte care au lăsat un gust amar tinerilor absolvenți!

Echiparea pentru ceremonia de absolvire a reprezentat un stres inutil pentru proaspeții ofițeri! Atât de mare a fost preocuparea șefilor din ANP, încât ținuta de ceremonie a fost pusă la dispoziția studenților doar cu o zi înainte de eveniment, la repezeală, neajustată și cu destule alte probleme. Cei 40 de absolvenți au fost excluși, în lipsa uniformei, de la unele momente premergătoare ceremoniei(ex. fotografiile de grup cu întregul ”an” necesare realizării materialelor de prezentare și promovare), cele care dau, de altfel, satisfacția împlinirii și mândria apartenenței ”de corp”!

Oare ce ar fi însemnat pentru actualii ”stătători în scaun” ai ANP-ului să se implice și să arate absolvenților că, ei, tinerii ofițeri, sunt, într-adevăr, importanți și apreciați! Păcat! ANP-ul, prin șefii săi, a pierdut încă o ocazie de a demonstra, dincolo de pompoase vorbe, că știe să-și prețuiască viitorul!

De altfel, drept dovadă, Dan Halchin nici măcar nu a catadicsit să meargă și să se întâlnească, după ceremonia de avansare în grad, cu proaspeții ofițeri! Da, pot fi găsite ori inventate nenumărate scuze pentru acest fapt, însă tradiția de ani și ani cerea ca șeful ANP-ului să onoreze această întâlnire care, așa cum s-a întâmplat de lungul timpului cu generații și generații de studenți, rămâne întipărită în memoria fiecărui absolvent al Academiei de Poliție!

Deh, de vreme ce nu ai trecut pe acolo și nici nu ai simțit fiorul dat de intonarea imnului în acordurile fanfarei militare, de solemnitatea jurământului și emoția acelui ”uraaaaaaa” de final, strigat din toți rărunchii, e lesne să înțelegem că nu poți rezona la starea de dezamăgire produsă absolvenților!

Și, totuși, spre cinstea lui, un fost director general, chestorul Bejan, posesor al unui ”wild-card” de acces la tribuna oficială, a încercat și a reușit, într-o bună măsură, să acopere această neparticipare și, împreună cu îndrumătorul foștilor studenți, a găsit timp să-i întâlnească, să le strângă mâna și să le ureze un bun venit în cariera de polițist de penitenciare celor 40 de absolvenți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: