Unguriu – episodul 3

După o scurtă pauză, ne întoarcem astăzi la discuția referitoare la procedura de achiziție a serviciului de proiectare pentru obiectivul de investiții ”Penitenciar Unguriu”.

Vom încerca să răspundem la a doua întrebare formulată la momentul lansării procedurii de achiziție, anume:

De ce ponderea factorilor de evaluare a fost repartizată astfel și cât de mult ajută?

Astfel, conform anunțului publicat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, ponderea factorilor de evaluare a ofertelor care vor fi depuse până la termenul limită din 20 august 2021, orele 15, este următoarea:

  • propunerea tehnică – 20%. Comisia de evaluare va avea în vedere citez demonstrarea unei abordări și a unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum şi o planificare adecvată a resurselor umane, materiale şi a activităţilor”;
  • experiența experților – 40%. Comisia de evaluare va analiza și puncta experienţa experţilor, concretizată în numărul de proiecte similare, în care respectivii experţi au îndeplinit acelaşi tip de activităţi ca cele pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract”;
  • prețul ofertei – 40%. Aici Comisia de evaluare va avea în vedere doar componenta financiară a ofertei.

Să analizăm puțin acești factori de evaluare și să tragem concluzii!

De la bun început să spunem că primii doi factori reprezintă criterii de proporționalitate directă, iar ultimul factor de evaluare este un criteriu de proporționalitate inversă!

Această repartizare procentuală a factorilor de evaluare a ofertei, deși nu încalcă, pe fond, nicio prevedere legală, nu este de natură, în opinia mea, să asigure succesul obiectivului urmărit(n.a. realizarea unui proiect temeinic, modern și cu o rapidă punere în operă) prin derularea acestei proceduri de achiziție!

M-aș axa cu precădere pe primul factor de evaluare, respectiv ”propunerea tehnică”! Dat fiind faptul că, principala presiune pentru ANP/MJ vine din termenul final de realizare a investiției de la Unguriu, m-aș fi așteptat ca ponderea acestui factor de evaluare (,,propunerea tehnică”) să fie cu mult mai mare decât cei 20% stabiliți. Descriptivul acestui factor ar fi trebuit să puncteze serios acele tehnologii și manopere propuse de către proiectant care să permită, ulterior, în faza de execuție, o reducere semnificativă a timpilor de punere în operă a acestui proiect tehnic de către constructor, toate acestea conducând, astfel, la o finalizare cât mai rapidă a investiției.

Am în vedere aici, identificarea de către proiectant a acelor soluții constructive (ex. utilizarea prefabricatelor, utilizarea unor tehnici și tehnologii inovative de fundare ori de ridicare a pereților sau a planșeelor etc.) de natură a reduce drastic timpii de execuție ceea ce s-ar traduce în final cu un termen de dare în folosință a obiectivului de la Unguriu, undeva, în spațiul temporal asumat de către ANP pentru realizarea acestui penitenciar.

Un alt aspect care ar fi trebuit să fie extrem de important de urmărit în analiza și ponderea acestui factor de evaluare este reprezentat de obținerea acelei soluții constructive care să ofere, după darea în folosință a obiectivului, cele mai mici costuri de întreținere și mentenanță. Altfel, ne vom trezi cu o nouă ”hardughie” ale cărei costuri de întreținere și reparații vor copleși bugetul respectivei unități penitenciare!

Nu știu nici cât de folositor se va dovedi faptul de a acorda un procent de 40% pentru cel de al doilea factor de evaluare, respectiv ”experiența experților”! Vor veni cu un maldăr de contracte pe care ”le vor pune în brațe evaluatorilor” și, vor fi nevoiți să le acorde punctajul maxim, fără ca ANP-ul, autoritatea contractantă, să obțină vreun mare beneficiu pentru investiția avută în vedere!

Iată doar câteva aspecte pentru care cred că, ANP-ul (prin cei care au elaborat și aprobat documentația), le-a tratat cu ușurință și la o manieră puțin profesionistă, atunci când a lansat această procedură de achiziție! Urmările le vom vedea cu toții pe parcurs! De altfel, nici nu am mari așteptări de la această procedură de achiziție și, sunt convins, că va genera multiple probleme în perioada următoare!

S-auzim de bine și de vacanțe cu mult soare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: