Concursurile și proiectele manageriale

Da, vor fi organizate concursurile! Un lucru bun și normal, de altfel.

Golurile lăsate de pensionările în masă vor fi acoperite de un nou val de directori!

Nu este chiar așa după cum se văicăresc unii gorniști ori pricepuți lăutari sindicaliști care tot afirmă că ”a trecut mai bine de un deceniu” de când au fost organizate ultimile concursuri pentru directorii de penitenciare!

Dragilor, concursuri au fost și în 2012 (n.a. chiar în două sesiuni, una în februarie-aprilie și, cealaltă, în septembrie-noiembrie), după cum au fost și în toamna anului 2016! Asta așa pentru actualizarea memoriilor mai scurtuțe, pesemne din născarea dificilă!

Dar, să revenim! Sunt câteva elemente de noutate (unele, nu neapărat foarte bune) care vor caracteriza aceste concursuri!

  1. Organizarea concursurilor în patru centre zonale. Interesantă această organizare și, totodată mare furnizoare de întrebări!

De ce pe centre zonale aruncate pe tot cuprinsul patriei? Mi-e greu să cred că, la aceste concursuri, comisiile desemnate pentru examinarea candidaților vor avea în componență factori de decizie de prim rang din cadrul Ministerului Justiției. Sincer, nu-l văd pe ministrul Stelian Ion preumblându-se pe la Iași și Cluj câteva zile la rând pentru examinarea candidaților! Activitatea unui ministru reclamă prezența, aproape zilnic, la București. Deci, ca o primă concluzie, aceste concursuri nu vor beneficia de prezența ministrului Justiției! Poate nici măcar a secretarilor de stat! Să fie oare, astfel, mai ușor de ”uns” unii candidați? Rămâne de urmărit și o asemenea ipoteză, dar să nu plecăm din start cu prejudecăți!

La fel de neînțeles este și faptul că, deși sunt stabilite centrele de concurs, doritorii de ”viitoare înscăunare” trebuie să vină sute de kilometri (cu cheltuială, bineînțeles) la București pentru a depune fizic dosarul de candidat! Nu ar fi fost mai simplu să-l depună la sediul Centrului de concurs și, de acolo, să fie trimis la București prin „poșta specială” ? Vor răspunde unii că, astfel, se verifică conformitatea actelor depuse! Păi, dacă te vrei director și nu reușești să-ți ”faci” dosarul de candidat conform cerințelor din Anunț, nu prea ai ce căuta la un asemenea examen! În fine, poate sunt eu prea chichiricios după cum îmi spunea zilele trecute o mai veche cunoștință de prin MJ!

2.Tematica stabilită pentru elaborarea proiectelor manageriale. Tematica proiectului managerial reprezintă un punct de maximă importanță. Această tematică ar trebui să fie în perfectă concordanță cu actuala etapă de dezvoltare a sistemului penitenciar românesc și să aibe în spate o analiză profundă a necesităților identificate și specifice. De asemenea, prioritizarea și punctajul acordat vor trebui să reflecte importanța respectivului obiectiv managerial în ansamblul sarcinilor și atribuțiunilor specifice funcției de director de penitenciar! Uitați-vă la prezentarea generală a posturilor de directori din Anunț și la tematica solicitată pentru proiectul managerial! Lipsa de concordanță e vizibilă și din ”rover-ul marțian Perceverance”!

Atenție! Minimum 60% cuprinși în ”activități lucrative” ! E un deziderat frumos și ar fi minunat să se întâmple asta în penitenciarele patriei! Totuși, cred că expresia ”activități lucrative” nu este înțeleasă nici de cel care a aprobat Anunțul de concurs și nici de posibilii candidați! Termenul de ”activități lucrative” nu este sinonim cu cel de ”activități productive” ori cu cel de ”muncă”! De aici, se vor naște la momentul examinării, dar și la momentul evaluării mandatului de director( în perspectiva unei, eventuale prelungiri) confuzii însemnate! De altfel, formularea din Anunț nu este una, deloc, fericită!

Pe de altă parte, dacă te uiți în structura populației custodiate într-un penitenciar, nu se poate să nu observi că un asemenea obiectiv este, mai degrabă, unul iluzoriu și, nicidecum, un obiectiv care să îndeplinească caracteristicile SMART(S – specific; M – măsurabil; A – (de) atins/abordabil; R – relevant; T – încadrat în timp)! Va fi interesant de urmărit cum se vor bate candidații cu procentele astea și cât de relevant va fi peste cei 4 ani de mandat un asemenea obiectiv!

Dacă la ora publicării Anunțului marile provocări ale sistemului penitenciar sunt date de lipsa infrastructurii adecvate și a unui personal suficient numeric și bine pregătit profesional, apăi, astea ar fi trebuit să se constituie ca obiective de prim rang într-un proiect managerial, nicidecum să le lași, pentru o eventuală poziție 3-5!

3.Mandatul viitorilor directori. Mandatul, după cum se cunoaște, va fi de 4 ani! Candidații câștigători vor avea rezervate actualele funcții pe care se vor putea retrage la finalizarea mandatului în cazul în care nu va opera, în urma evaluării, o prelungire de încă 4 ani!

Această prelungire a mandatului va trebui făcută pe baza actualului proiect managerial! Iată, un alt motiv pentru care insist cu privire la acuratețea și caracteristicile SMART ale obiectivelor cuprinse în acest document programatic! Să nu ajungem din nou în situația în care proiectul managerial constituie doar o piesă a dosarului de candidat și doar atât!

Cu siguranță se va da la greu cu ”copy-paste” la vechile proiecte manageriale ale înaintașilor pentru că, nu-i așa, ”cărțile din cărți se fac” 😂!

Și cum de altfel, nici în trecutele vremuri cu ”mandat” nu s-a efectuat o evaluare obiectivă a stadiului de îndeplinire a proiectelor manageriale, mă întreb, de ce s-ar face acum?!

Tind să cred, văzând formulările din Anunțul de concurs că, aceste proiecte manageriale, vor urma soarta celor din trecut!

S-auzim de bine și de concursuri bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: