Adresa ANP nr. 47837/13.08.2021

UP-DATE: 16 august 2021

În urma temerilor și nedumiririlor provocate în weekend-ul tocmai încheiat de instrucțiunile cuprinse Adresa nr. 47.837/13.08.2021, în urma valului de critici și discuții care au inundat whatsapp-ul, ANP-ul, deși nu o retrage, transmite informal directorilor de penitenciare câteva considerente cu privire la aceasta.

Luni, 16 august, descoperind, probabil, acel ”lapis philosophorum și punând la bătaie temeinice cunoștințe juridice agregate prin ecologiste școli de Drept, șeful ANP încearcă, pe Whatsapp, să justifice instrucțiunea transmisă vineri și, tododată, comunică, în esență, că această măsură va fi una temporară(pentru 7-10 zile) și necesară pentru elaborarea unei decizii care să stabilească o procedură unitară de urmat cu privire la cererile de încetare a raporturilor de serviciu depuse în considerarea clasării medicale ”Apt limitat”!

În perioada imediat următoare, probabil, chiar în cursul zilei de marți, un draft al acestei decizii va fi trimisă în unități și către Sindicate spre consultare/analiză/punct de vedere!

Dat fiind, se pare, aproape imperceptibilul suport de legalitate al instrucțiunii comunicate vineri, șeful ANP solicită și o asumare a demersului în cauză de către directorii penitenciarelor, recunoscând, astfel, ”printre rânduri” riscul instituțional generat.

Mda, dincolo de aceste mesaje transmise pe Whatsapp, rămâne întrebarea: ”Dar, cu Legea ce facem?”.

Pe de altă parte, problema de fond, cea referitoare la pensionările în baza clasării ”apt limitat” este una reală și care rămâne o mare provocare pentru toate instituțiile din domeniul siguranței, apărării și ordinii publice! Numeroși fiind, cei care ”descoperindu-și subit” multiple afecțiuni medicale părăsesc instituțiile cu drept la pensie militară!

De altfel, dacă ne amintim bine, în urmă cu doar vreo 3 ani, la un penitenciar din vestul țării din cca 400 de lucrători, 74 erau beneficiari ai unei clasări medicale ”apt limitat” numai bună de folosit în caz de ”vremuri de restriște”! Până la urmă medicul care ”clasa pe bandă rulantă” a fost un picuț arestat, dar problema a rămas vie în continuare și numărul ”beneficiarilor de clasări medicale” s-a tot îngroșat!

Da, de acord că trebuie intervenit și stopat fenomenul, dar demersul trebuie să îmbrace forma legislativă corectă, care să dea greutate inițiativei în cauză și care să nu genereze previzibile și nenumărate procese civile!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: