Proiectul Deciziei referitoare la clasarea medicală ”APT LIMITAT”

Ieri, spre seară, a fost transmis în unitățile penitenciare, pentru consultare, proiectul Deciziei pentru aprobarea Instrucțiunilor privind soluționarea cererilor de încetare a raporturilor de serviciu ca urmare a clasării apt limitat formulate de polițiștii depenitenciare din sistemul administrației penitenciare!

Se pare că situația celor care apelează la clasarea medicală ”APT LIMITAT” , încercând astfel să devină beneficiari ai ”pensiei militare” în condițiile în care vârsta ori vechimea în serviciu nu îi fac deloc eligibili pentru accederea la statutul de pensionar crește vertiginos, fenomenul fiind practic scăpat de sub control! Vorbim de sute și sute de polițiști de penitenciare care subit și-au descoperit afecțiuni medicale care, chipurile, i-ar face incompatibili cu activitatea specifică funcției pe care sunt încadrați! De aici și reacția, pe fond justificată, a Administrației Naționale a Penitenciarelor de a încerca să facă ordine în acest domeniu.

Numai că, această reacție trebuie formalizată corespunzător și în plan normativ! De la acest punct începe ”goana” pentru identificarea suportului legal necesar emiterii unei decizii care să aducă sub control fenomenul!

Mă gândeam zilele trecute că, ironie a sorții, se vor ocupa de aceste aspecte foști ori actuali ”deținători” ai unei astfel de clasări medicale! Și până la urmă mi-am zis: Lasă că e mai bine ca de o asemenea problemă să se ocupe chiar cei care cunosc foarte bine ”din interior” cum stă treaba cu acest ”apt limitat” și care de-a lungul timpului au ”cercetat” în amănunt cum se poate obține și, ulterior, valorifica pentru accederea pe ”ușa din dos” la o pensie militară.

Dar, să revenim la proiectul deciziei puse în consultare!

În esență, se înființează o comisie care să analizeze cererea de încetarea a raporturilor de serviciu pe motiv de ”apt limitat” și să formuleze propuneri pentru directorul unității.

Foarte bine! Și până la această comisie, existau ”filtre” de analiză a deciziilor de clasare medicală și, mai degrabă, cred că era necesară o responsabilizare a celor implicați în aceste ”filtre” decât să inventăm noi comisii ale căror concluzii vor avea același rezultat previzibil! Să ne uităm cu atenție în H.G. nr.56/2012 și în Ordinul comun nr. M66/98/3005/8960/2016 emis de către M.Ap.N., M.A.I., M.J./Serviciul Român de Informații. De asemenea, vin și întreb: Ce anume împiedică la acest moment punerea în aplicare a prevederilor art. 132, al.1 din Legea nr.145/2019, respectiv Polițistul de penitenciare clasat „apt limitat“ de către comisia de expertiză medico-militară, pentru care atribuțiile postului ocupat nu permit respectarea recomandărilor comisiei(n.a. de expertiză medico-militară), se pune la dispoziție pe perioada clasării” ?

De altfel, se poate observa cu ”ochiul liber” că acolo unde diagnosticul avut în vedere de către comisiile de expertiză medico-militară nu este unul ”bine ancorat” în realitatea factuală, recomandările formulate sunt unele destul de ușor de îndeplinit(ex. să nu participe tragerile cu armamentul din dotare, să evite statul prelungit în soare etc).

Deci, această decizie are, mai degrabă, rolul ”apei sființite”, nefiind una care să poată atrage un recul semnificativ al fenomenului constatat!

Pe de altă parte, să nu uităm că foarte mulți sunt deținători ai clasării ”apt limitat” de mai multă vreme și, în toată această perioadă, s-au prezentat la serviciu și și-au continuat activitatea anterioară clasării, neacceptând, trecerea într-o activitate așa-zis mai ușoară (ba, chiar, unii au fost trecuți, la cerere, pe o serie de posturi cu un factor de stres ridicat cum ar fi cele din serviciul în tură)!

Deci, lucrurile sunt al naibii de nuanțate și de alunecoase! Asta este și motivul pentru care ministrul Stelian Ion, la propunerea fundamentată a ”șefului pușcăriilor” ar fi putut promova foarte rapid o ordonanță de urgență pe Statutul polițistului de penitenciare care să reglementeze aceste situații ”de abuz medical”!

S-auzim de bine!

P.S. : de ce s-or fi pus în acest proiect de decizie acele excepții prevăzute la art.7 (”Nu fac obiectul prezentelor Instrucțiuni, polițiștii de penitenciare care se află însituația a cel puțin trei clasări „apt limitat“ având o vechime în sistemul administrațieipenitenciare de sub 20 de ani, precum și cei care au cel puțin două clasări și o vechime de min. 20 de ani în sistemul administrației penitenciare”)? De neînțeles această exceptare, mai ales că avem clasări atât pentru perioade de câte 6 luni, dar și unele cu durata de 1 an! Lăsați Comisia să se pronunțe pentru toate fără nicio discriminare! De altfel, răutăcioșii, pe care nu-i credem pe cuvânt, sugerează chiar că ar fi fost strecurate aceste prevederi doar pentru profitul unor foști/actuali ”deținători” ai clasării ”apt limitat”! Rămâne de văzut și urmărit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: