Între asumare și asomare

De multe ori, în ultima vreme, pe holurile din Ghiculeasa 47 răzbate, prin crăpătura capitonatei uși directoriale, precum șuieratul strigoiului ascuns în podul casei de la țară, cuvântul asumare. De-i cazul ori de nu-i, ,,îmi asum”!

Totuși, treaba asta cu asumarea e una serioasă și care, odată, scoasă din tiparul decizional specific unei instituții cu atribuții, inclusiv, de reglementare, riscă să se transforme foarte ușor într-o caraghioasă asomare (n.a. a asoma = a ameți)!

Cum altfel am putea cataloga intempestivitatea de a impune reguli noi într-un domeniu extrem de sensibil, normativ vorbind!

Încercarea ANP-ului de a pune piedică plecărilor din sistemul penitenciar pe motiv de ”clasare ca apt limitat” a fost repede sancționată de instanța de judecată!

De altfel, spuneam încă de pe 13 august 2021 că, o asemenea întreprindere a ANP-ului, are mari șanse de a da chix! După cum la fel spuneam, în 18, respectiv 23 august, că nu asta-i calea de urmat! Corect și cinstit ar fi fost dacă, într-adevăr, dinamica de personal o cerea, să fie promovată o ordonanță de urgență, de modificare a legislației incidente, care să reglementeze cu putere de lege ”fenomenul apt limitat”! Asta, în măsura în care avem de a face cu un ”abuz medical” dovedit și care să justifice modificarea practicii în domeniu!

Degeaba s-au ”alarmat” directorii cu state vechi în penitenciarele țării, instrucțiunea referitoare la ”tratarea” cazurilor de pensionare pe motiv de boală a fost emisă și pusă în aplicare.

Consecința, firească zic, a unui astfel de demers, a condus inevitabil, acum când instanța s-a pronunțat și a suspendat Decizia nr. 893/20.08.2021 emisă de către directorul general al ANP, la o adevărată ”asomare” în sistemul penitenciar, oamenii nemaiștiind ce să mai înțeleagă!

E adevărat că instanța(n.a. Curtea de Apel Constanța) nu s-a pronunțat, deocamdată, pe fondul cauzei ! Vom vedea, cum se va tranșa, într-un final, toată tărășenia asta.

Doar că judecata pe fondul cauzei va mai dura ceva timp(6luni-1 an) și, astfel, scopul urmărit prin emiterea deciziei în cauză nu va mai putea fi atins!

Va rămâne doar, impactul negativ al unei astfel de hotărâri judecătorești care vine și ”leagă o piatră de moară de mâna” decizională a șefului ANP! E greu de crezut că își va mai asuma în zona juridică mișcări sensibile controlului judecătoresc și, astfel, și-a limitat serios și gratuit, aș zice, orice altă inițiativă normativă!

Asta, bineînțeles, dacă nu dorește să tragă obloanele înainte de sfârșitul mandatului directorial de dragul postacilor de pe site-ul piticului gornist și pupincurist sindical!

S-auzim de bine!

PS: distractive rău mesajele whatsapp transmise directorilor și comentariile acestora!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: