O mai veche problemă de interes pentru actualii și viitorii pensionari din sistemul penitenciar a vizat interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, raportate la prevederile art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, prin care pensionarii militari decorați cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiau de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei!
În practica judiciară s-au conturat două orientări jurisprudențiale cu privire la această problemă de drept.
1) O primă orientare jurisprudențială aprecia că sporul pentru semnul onorific ”Meritul Militar” este supus plafonării prevăzute de art. 60 din Legea nr.223/2015. Astfel, s-a arătat că aplicarea sporului pentru semnul onorific are ca efect majorarea cuantumului pensiei brute. Acest spor nu reprezintă, însă un drept distinct față de pensia brută, neavând o existență de sine stătătoare, ci reprezintă o componentă a acesteia. Din modificarea dispozițiilor legale incidente rezultă că intenția legiuitorului a fost aceea de a plafona pensia militară de stat ce urmează a fi încasată efectiv de către pensionar, în toate componentele ei.
În sensul acestei orientări jurisprudențiale au fost pronunțate de-a lungul timpului patruzeci și cinci de hotărâri judecătorești definitive de către curțile de apel Alba Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Suceava și tribunalele Arad, Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Sibiu.
2) În cadrul celei de-a doua orientări jurisprudențiale s-a apreciat că sporul pentru semnul onorific nu este supus plafonării prevăzute de art. 60 din Legea nr. 223/2015, arătându-se, în esență, că sporul pentru semnul onorific nu face parte din pensie, astfel că trebuie adăugat la cuantumul acesteia, deoarece are un alt caracter juridic decât pensia. Acest spor se calculează și se adaugă la pensie doar după ce se cunoaște cuantumul final al pensiei, nefiind astfel supus plafonării prevăzute de art. 60 din Legea nr. 223/2015. Existau în acest sens două hotărâri judecătorești definitive pronunțate de curțile de apel București și Ploiești.
Înalta Curte de Casație și Justiție a îngropat definitiv speranțele pensionarilor militari prin Decizia nr. 16/2021 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București în Dosarul nr. 1.325/1/2021, soluție publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 985 din 14 octombrie 2021.
Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție, admițând recursul în interesul legii a pronunţat următoarea soluţie:
„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București și, în consecință, stabilește că:
În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, raportate la prevederile art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, pensionarii militari decorați cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei, fără însă ca prin aplicarea acestui spor pensia netă să poată fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.”
Mai trebuie să precizăm că toate casele de pensii sectoriale(ex.M.A.I., M.Ap.N.) utilizau, deja, acest mod de calcul al pensiilor militare de stat!
S-auzim de bine!
Minunat!
ApreciazăApreciază