Hotărârea nr. 1.078/2021 privind condițiile de acordare a despăgubirilor privind viața, sănătatea și bunurile polițiștilor de penitenciare a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1033/29.10.2021!
H.G. nr. 1.078/2021 dă, astfel, efectivitate prevederilor art. 114, alin.1 din Legea nr. 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare.
Aceste despăgubiri ”constau în acordarea unei sume de bani pentru polițiștii de penitenciare, sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situația în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului, ale soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea”.
De asemenea, ”polițiștii au dreptul la despăgubiri și în situația în care au suferit, din culpa instituției, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu”.
De reținut este și faptul că, aceste despăgubiri, se acordă numai dacă ”faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voința polițistului și în condițiile în care acesta a acționat cu respectarea normelor legale, a regulilor de conduită ori de protecție a muncii de la locul de desfășurare a activității”.
Conform art.3 din H.G. nr. 1.078/2021, ”unitățile din sistemul administrației penitenciare acordă despăgubiri în cazuri individuale, polițiștilor sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în caz de :
- vătămare,
- invaliditate,
- deces,
- prejudicii aduse bunurilor acestora sau ale soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținere.
Despăgubirile acordate în situația vătămării integrității fizice sau psihice a polițistului de penitenciare acoperă toate cheltuielile legate de:
- asistență medicală profilactică, curativă și recuperatorie efectuată în unități sanitare publice din țară;
- cazare și masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie;
- medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive din țară sau străinătate;
- transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie, atât pentru cel vătămat, cât și pentru un însoțitor al acestuia.
Să reținem că, despăgubirile acordate în situația vătămării polițistului de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, ”acoperă diferența dintre sumele plătite de polițistul de penitenciare și sumele decontate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și/sau de la bugetul statului, după caz”.
Pentru invaliditatea survenită în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, polițistului de penitenciare i se acordă despăgubiri după cum urmează:
– invaliditate de gradul I – 10.000 euro;
– invaliditate de gradul al II-lea – 8.000 euro;
– invaliditate de gradul al III-lea – 6.000 euro.
În cazul decesului polițistului de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea cuantumul despăgubirilor plătite familiei polițistului de penitenciare decedat se ridică la valoarea de 20.000 de euro.
Despăgubirea acordată în situația în care bunurile polițistului de penitenciare sunt avariate ori distruse în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea acoperă suma necesară pentru aducerea bunului în starea inițială sau, în cazul imposibilității, pentru înlocuirea acestuia, fără a putea depăși valoarea de piață a bunului respectiv la momentul avarierii sau distrugerii.
Bineînțeles că ne dorim cu toții ca asemenea evenimente să nu se producă, dar meseria de polițist de penitenciare presupune, după cum bine știm cu toții, numeroase riscuri profesionale, astfel încât, aceste despăgubiri pot ajuta la alinarea suferințelor sau la repararea prejudiciilor materiale suferite!
Altfel spus, aceste prevederi normative vor acționa ca o veritabilă ”poliță de asigurare” pentru toți polițiștii de penitenciare care, nu de puține ori, în decursul carierei profesionale se confruntă cu asemenea situații nedorite!
Un pas important în acoperirea riscurilor profesionale la care sunt supuși lucrătorii din penitenciare!
S-auzim de bine și să ne păstrăm sănătoși!