Administrația Națională a Penitenciarelor a demarat un nou proces de profilare a unităților penitenciare din perspectiva regimurilor de detenție.
Se dorește modificarea/completarea Deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 360/2020 privind profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Unitățile vizate de aceste modificări/completări sunt:
- Penitenciarul Aiud – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea executării pedepsei, cu domiciliile în județele: Alba, Sibiu, Mureș, Brașov, Covasna și Harghita.
- Penitenciarul Botoșani – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea
executării pedepsei, cu domiciliile în județele: Botoşani, Suceava şi Iaşi.
- Penitenciarul București-Jilava – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea executării pedepsei, cu domiciliile în județele: Ilfov, Teleorman, Giurgiu şi mun. Bucureşti.
- Penitenciarul Mărgineni – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea
executării pedepsei, cu domiciliile în județele: Dâmboviţa, Prahova, Buzău și Vrancea.
- Penitenciarul Oradea – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea
executării pedepsei, cu domiciliile în județele: Bihor, Sălaj, Cluj şi Satu Mare.
- Penitenciarul Ploiești – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea
executării pedepsei, cu domiciliile în județele: Prahova, Dâmbovița și Buzău.
- Penitenciarul Slobozia – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea
executării pedepsei, cu domiciliile în județele: Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa și Tulcea.
- Penitenciarul Vaslui – va custodia condamnați din regimul deschis, în vederea executării
pedepsei, cu domiciliile în județele: Vaslui, Bacău şi Iași.
Nimic nou sub soare, ar zice unii! Totuși, analizând proiectul aș zice că e binevenită această reașezare custodială! Se permite, astfel, ca majoritatea unităților penitenciare să dețină secții pentru regimul deschis de executare a pedepselor.
Acest lucru va facilita, pe fondul supraaglomerării sistemice, o degrevare a acelor unități profilate la acest moment pentru custodierea deținuților aflați în regimul semideschis, respectiv deschis de executare a pedepselor unde presiunea cazării este mare!
Totodată, crează noi posibilități și oportunități pentru unitățile care vor primi permisiunea de a custodia deținuți din regimul deschis! Altfel spus, custodiind deținuți din regimul deschis, acestor penitenciare li se deschide perspectiva utilizării la muncă, în special, pentru GAZ-uri și beneficiari externi, a acestor deținuți din regimul deschis.
Cred că este benefică o asemenea măsură și dacă ne gândim la target-ul stabilit prin proiectul managerial al directorului general al ANP și care vizează un grad ridicat al implicării deținuților în activitățile productive!
Singura rezervă pe care o am față de această măsură are în vedere faptul că nu toate unitățile care vor primi acești deținuți din regimul deschis dispun de spații de cazare conforme d.p.d.v. al RSLD-ului pentru a-i custodia. Cel mai probabil, ca în multe alte ocazii, vor apela la improvizații ori diverse alte subterfugii și care, ulterior, când vor apărea probleme, vor fi taxate corespunzător, iar vinovații de serviciu vor fi găsiți, bineînțeles, în unitățile teritoriale.
S-auzim de bine și să ne păstrăm sănătoși, deopotrivă, la trup și minte!