Evoluții custodiale

Să ne aruncăm o privire rapidă pe statistica referitoare la evoluția populației carcerale și să tragem câteva concluzii.

În anul 2017 media anuală a efectivului de persoane private de libertate a fost de 26.251, în 2018 a fost de 22.071 (cu 4.180 mai puține persoane custodiate), în 2019 a fost de 20.502 (cu un minus de 1569 persoane custodiate)!

Începând,însă, cu anul 2020 observăm o susținută tendință de creștere a efectivului mediu care a ajuns la 20.855 (în creștere cu 353 persoane față de anul anterior).

Lipsa unor politici penale sustenabile pe termen mediu și lung, neimplementarea măsurilor cu care mai toți vremelnicii ocupanți ai fotoliului de ministru al Justiției din ultimii ani s-au perindat prin ochii Europei, precum și adâncirea problematicilor specifice unui sistem penitenciar depășit din punctul de vedere al infrastructurii au condus, în ultimă instanță, la o agravare a supraaglomerării carcerale!

Astfel, media efectivului de persoane private de libertate în perioada ianuarie-iulie 2021 a fost de 22.461, creșterea fiind deosebit de însemnată pentru perioada de 7 luni analizată, rezultând un surplus de 1.606, în bună măsură, cazate în aceleași facilități penitenciare!

Mai mult, trendul crescător se menține, astfel că, la data de 07.09.2021, în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, se aflau în detenție 23.059 persoane, ceea ce a determinat o supraaglomerare a capacității de cazare, indicele general de ocupare, calculat la data indicată, având o valoare de 125,85%, prin raportare la spațiul individual de 4 mp! (n.a. Datele statistice utilizate în prezentul articol provin din documente făcute publice de către ANP)

S-auzim de bine și să ne păstrăm sănătoși, deopotrivă, la trup și minte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: