După nenumărate încercări de reglementare a plății indemnizațiilor aferente concediilor de odihnă ale polițiștilor de penitenciare, în sfîrșit, procurorul general al României, doamna Gabriela Scutea, a formulat în data de 25 august a.c., prin adresa nr. 344/C/873/III-5/2021, mult așteptatul recurs în interesul legii.
În ședința din 15 noiembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii, legal constituit în fiecare dintre cauze, a
soluționat acest recurs în interesul legii, pronunțînd în Dosarul nr. 2318/1/2021 următoarea soluție:
”Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a art. 38 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 462/2006, cu modificările ulterioare şi a art.150 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la stabilirea drepturilor băneşti cuvenite poliţiştilor de penitenciare pentru perioada concediului de odihnă trebuie avute în vedere sporurile pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de care aceştia au beneficiat în perioada de activitate, corespunzător timpului lucrat în locurile de muncă respective”.
Menționăm că Decizia nr. 23/2021 este obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din
Codul de procedură civilă.
Vom reveni în perioada următoare cu o analiza detaliată a acestui recurs în interesul legii!
S-auzim de bine!