Gramatica ANP-ului

Mă tot uit pe site-ul oficial al Administrației Naționale a Penitenciarelor(ANP) și, de vreo săptămână, aștept o corectură, pe cât de necesară, pe atât de importantă din perspectiva mesajului transmis!

ANP-ul promovează în spațiul public o manifestare dedicată prevenirii delincvenței juvenile cu implicarea unor ofițeri specialiști din cadrul Penitenciarului Iași în parteneriat Inspectoratului Județean de Poliție și cu cadre didactice ale Inspectoratului Școlar Județean Iași!

Proiectul de activitate, astfel mediatizat , a fost intitulat „Deschide-Ţi Mintea, Nu Fii Închis!”

Nu voi intra în ”bucătăria proiectului”, dar cât de greu ne-o fi să scriem corect românește! Și când te gândești că în proiect, alături de ”ofițerii specialiști” din sistemul penitenciar participă și niscaiva cadre didactice ale Inspectoratul Școlar Iași!!!

Tocmai de aceea mi se pare o mare prostie să nu poți scrie corect gramatical titlul proiectului cu care vrei, cum altfel oare, să te mândrești! Să faci, astfel, dovada neechivocă că e mai ușor să faci una-două facultăți și să-ți fardezi frumos un CV de pus în ramă, mai degrabă decât să arăți că nu ai chiulit de la orele de limba română din clasele V-VI ale școlii gimnaziale!

Cât de greu este să conjugi corespunzător verbul ”a fi”?! 🤷‍♀️

O parte dintre cititori vor spune, probabil, că nu-i o mare brânză o asemenea greșeală! Da, până la urmă, cu toții mai facem greșeli de exprimare ori de scriere, dar aici, totuși, nu-i vorba de ”o simplă scăpare” de dactilografiere!

În toate documentele publice ori interne a fost scris în titlul proiectului ”Nu Fii Închis” ! De unde și concluzia că cei care derulează proiectul, dar și cei care l-au avizat și îl promovează pe site-ul oficial al ANP, chiar cred că așa se scrie corect gramatical (”nu fii închis”😂)!

Fără a mă da eu atotcunoscător, cred, totuși, că nu le strică celor în cauză o scurtă lecție de gramatică – clasele V-VI, măcar din dorința de a nu fi catalogați cu toții drept agramați!

Conjugarea verbului ”a fi” face destule probleme, după cum se vede, acestor absolvenți la ”frecvență redusă” ai Gimnaziului! Motiv pentru care, le oferim gratuit, pentru a mai recupera câte ceva din materia pierdută (😂) un scurt ghid de utilizare corectă a verbului ”a fi”!

Astfel, după cum mulți știm deja, la modul infinitiv, “a fi” se scrie cu un singur “i”.  Identic, la modul indicativ – timpul viitor, unde se scrie tot cu un “i” (ex. voi fi, vei fi, va fi). Similar, în construcția modului condițional- optativ, timpul prezent și perfect, apare cu un singur “i” (scriem corect „eu aș fi, tu ai fi, el ar fi” ori eu aș fi fost, tu ai fi fost !!!

Tot așa după cum la conjunctivul perfect vom scrie, de asemenea, cu un singur ”i ” ( ex. “aș fi fost, ai fi fost, ar fi fost). Dacă nu suntem siguri pe cunoștințele noastre școlare, putem apela pentru o verificare rapidă la comparația cu celelalte verbe – voi fi venit, voi fi citit(aici ”a fi” are rolul de auxiliar).

Vom avea o dublare a vocalei ”i” la modurile conjunctiv prezent (pers. a II-a sg.) și la gerunziu! Astfel, vom scrie ”(tu) să fii” (la fel ca în cazul ”să vii, să știi”), respectiv fiind pentru gerunziu.

Atenție! Imperativul afirmativ necesită doii”, însă, la forma negativă vom scrie doar cu un singuri(acest caz constituind, în fapt, o exceptie). Deci, vom scrie corect ”Fii bun!” (imperativul afirmativ), respectiv ”Nu fi rău”(imperativul negativ)!

Prin urmare, titlul proiectului promovat de către ANP trebuie scris la o formă gramaticală corectă, respectiv „Deschide-ți mintea, Nu Fi închis!” 👍

Tot spun, de câțiva ani buni, să nu ne mai lansăm în tot felul de proiecte și strategii ”care mai de care”, când noi nu suntem în stare să depășim nivelul de exprimare specific milițianului de cartier”!

Riscăm, astfel, să ajungem de râsul deținuților pe care-i custodiem, unii chiar ceva mai erudiți și umblați prin lumea largă decât mulți dintre polițiștii noștri!

Hai, s-auzim de bine și să ne păstrăm corecți, măcar, în ale gramaticii simple reguli!😜

PS. În amintirea doamnei Elena Marin, profesoara noastră de la țară, care ani și ani s-a străduit să ne învățe o cât mai corectă limbă românească!

3 gânduri despre „Gramatica ANP-ului

  1. La mulți și minunați ani, dragul meu camarad ! Apreciez , oricum, și inițiativa de a-i corecta pe verișorii noștri mai bogați și mai deștepți ( așa au ei impresia😅 ) din ANP dar și maniera elegantă in care ai primit “ Observațiile “ mele. (Și) de aici se vede valoarea ta. Să-ți dea Dumnezeu putere, răbdare și inspirație pentru a continua acest demers deosebit! PS- da, știu, problema cu virgulele se pretează, musai , la o tacla la un pahar de vin, alături de prieteni de spirit și suflet . Poate ne-om vedea cândva , cumva. 😁🤝🍷🍷

    Apreciază

  2. Marinica, încep prin a te felicita pentru inițiativa ta. Subiecte interesante, actuale, bine scrise. In sfârșit văd și eu un camarad atent la detalii importante, mai cu seama la gramatica ( și stilul) limbii materne. Acum sa te și cert nițel, sa nu ți-o iei in cap, cum se spune . Este foarte buna observația cu acel “i” in plus la materialul postat de ANP. Numai ca ai cam insistat pe marginea greșelii . Ai fost “ aspru dar sever “ , vorba unui fost coleg din sistem plecat dintre noi cu mult timp in urma . Așadar, recomandarea mea este sa nu devii înfumurat . OK, am înțeles, ești bun, scrii bine, ești atent, ai verb, ești inteligent, se vede ca ai avut o profesoara buna la romana in clasele gimnaziale, dar nu te împăuna și fii ( cu doi de i) modest. Sa nu încerci sa pari mai bun decat restul lumii din sistem ca greșești. Ești cum ești și faci parte din acest sistem, cu bunele și relele lui, cu limitele lui. Nici tu nu ești perfect. Uite, dacă ești prea riguros , Riști sa ți se observe multiplele greșeli pe care le faci cu virgulele astea , bată -le vina sa le bată . Numai eu am observat vreo doua, fără sa citesc “ dacat “ vreo 2 articole de-ale Tale. Altfel, succesuri depline și La Mulți Ani! Tine o tot așa ! Dar fii blând !

    Apreciază

    1. Daaaa! Un picuț cam răutăcios, recunosc! Poate și din cauza faptului că am încercat în prealabil (cu vreo 3-4 zile înainte de publicarea articolului) să-i fac să aducă corecturile necesare. Mulțumesc pentru recomandări! Cât despre virgule, putem dezbate împreună la un pahar cu vin (neexcluzând, nicidecum, eventualele mele scăpări )!😁 La mulți ani!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: