Chiria la control

Curtea de Apel Iași a hotărât să sesizeze Curtea Constituțională a României și, totodată, să suspende judecata cauzei în Dosarul nr. 291/45/2021 până la soluționarea excepției de constituționalitate.

Vizate sunt dispozițiile cuprinse la art. 111 din Legea nr. 145/2019 (Statutul polițiștilor de penitenciare), mai precis acele aspecte referitoare la reglementarea prin ordin de ministru a dreptului la acordarea compensației lunare pentru chirie, respectiv a compensației lunare pentru cei care au achiziționat o locuință prin credit imobiliar!

Reclamantul, lucrător în cadrul Penitenciarului Vaslui, a formulat în Dosarul nr. 291/45/2021 o cerere de anulare a actului administrativ ce reglementează acordarea compensației lunare pentru chirie(n.a. O.MJ. nr. 482/c/2020 modificat și completat prin O.M.J. nr. 476/c/2021), Ministerul Justiției și Penitenciarul Vaslui având calitatea de pârâți în acest dosar!

Curtea de Apel Iași ”admite cererea reclamantului F(….) de sesizare a C.C.R. cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a alineatului 13 al art. 111 al Legii nr. 145/2019 în raport de prev. art. 1 alin. 4 şi art. 73 alin.3 lit. j din Constituţia României. În baza disp. art. 413 alin. 1 pct. 1 C.P.C., dispune suspendarea judecăţii cauzei până la soluţionarea de către C.C.R. a excepţiei de neconstituţionalitate precizate mai sus”.

Astfel, pe rolul Curții Constituționale a României(CCR) s-a constituit, la data de 26.11.2021, un nou dosar sub numărul de înregistrare 3588/D/2021, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 111 alin. (13) din Legea nr. 145/2019 privind Statutul poliţiştilor de penitenciare.

Dispoziţiile criticate în cadrul acestei sesizări adresate CCR vizează posibilitatea reglementării prin ordin de ministru a unor aspecte referitoare la categoria drepturilor acordate funcționarilor publici, care, în opinia reclamantului, ar trebui reglementate numai prin lege organică!

O admitere a acestei excepții de neconstituționalitate va pune în pericol, cel puțin pentru o vreme, acordarea compensației lunare pentru chirie, respectiv a compensației pentru achiziționarea unei locuințe prin credit imobiliar pentru toți polițiștii din sistemul penitenciar.

Iată de ce, s-ar impune o rapidă analiză la nivelul ANP/MJ pentru a opera acele modificări legislative de natură să elimine eventualele vulnerabilități în acordarea acestor drepturi!

S-auzim de bine!

3 gânduri despre „Chiria la control

 1. Problema majora e ca, in cazul declararii neconstitutionale a omj ului, nu se vor putea acorda noi deconturi de chirie/rata. Deci daca va intarzia punea legislatiei in acod cu prevederile curtii, insemnand luni de zile sau poate chiar un an, in care nu vor fi acceptate dosare noi de chirie sau rata.
  Doar cei care beneficiaza la momentul declararii neconstitutionalitatii vor ramane cu ele in plata.
  Legea civila nu retroactiveaza.
  Cu tot respectul pt colegul care a initiat procesul, dar mi se pare unul care nu rezolva nimic, ci doar incurca si va afecta foarte multi colegi.

  Apreciază

 2. Daca s ar suspenda acordarea compensației pt chirie…oricum s ar da acei bani din spate…nu cred că pe perioada suspendării acestui ordin de ministru nu se vor aloca banii aferenți…

  Apreciază

  1. Nu prea ați înțeles sau vă depășește puțin subiectul!😄 CCR se pronunță, în esență, doar cu privire la prevederi cuprinse în legi, respectiv OUG! Prin deciziile sale, CCR nu se pronunță cu privire la un ordin de ministru, ci vizează, în speța de față, prevederea din Legea nr.145/2019 care-l abilitează pe ministrul Justiției să emită ordinul în cauză! Acest lucru, în măsura în care se va admite excepția de neconstituționalitate ridicată, va conduce, în final, la situația în care normele de acordare ale acestui drept trebuie să fie stipulate în Legea nr.145/2019, iar până atunci nu se poate pune în plată acel drept!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: