Indexarea pensiilor militare

Cu bună intenție am lăsat să treacă câteva zile de la publicarea OUG nr. 130/2021 (n.a. cea referitoare la unele măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2022), astfel încât, să ne putem liniști puțin și să venim cu câteva concluzii și opinii pe segmentul referitor la pensiile militare!

Din start, dată fiind legislația în vigoare în domeniul pensiilor și prevederile Codului Fiscal, impactul concret adus de către OUG nr. 130/2021 este diferit pentru pensionarii militari.

Cu toții cred că am sesizat, deja, câteva nuanțe în tot acest stufăriș de modificări legislative introduse prin împricinata ordonanță!

Dintr-o dată, însă, pensionarii militari sunt împărțiți în trei mari categorii în funcție de impactul real indus de către OUG nr.130/2021.

 1. categoria celor cu pensii brute de până la 2.500 lei și care vor primi o indexare de 10% începând cu 01.01.2022! O indexare binevenită și însemnată, cumva, pentru pe cei aflați în această situație.
 2. categoria celor plecați la pensie înainte de 15.09.2021(deci, anterior ordonanței promovate de Olguța și care a plafonat pensiile militarilor). Aceștia, având cuantumul pensiei în plată foarte aproape de nivelul pensiei brute, la rândul lor vor fi impactați de introducerea CASS-ului și a indexării de 2,6%, însă într-o manieră diferită:
 • cei cu pensia brută cuprinsă între 2500 – 5.200 lei vor câștiga căte ceva la pensia în plată (începând de la 225 lei și până la modica sumă de cca. 10-12 lei). Cu cât brutul este mai mic cu atât câștigul real va fi mai mare. De altfel, asta au și urmărit guvernanții noștri! Praf în ochii românilor!
 • cei cu pensia brută de peste 5.300 lei nu vor câștiga nimic față de actuala pensie primită în 10 decembrie 2021, ba chiar, aproape toți dintre aceștia, vor înregistra la 10 ianuarie 2022 o scădere a pensiei în plată. Pierderile sunt generate de introducerea CASS-ului (aplicat pentru acel cuantum al pensiei brute care depășește 4.000 lei). Scăderea pensiilor va fi cuprinsă între cca. 50 lei și poate ajunge la cca. 700 lei(pentru cei ale căror pensii brute sunt foarte mari).

3.categoria celor pensionați după data de 15.09.2017 (n.a. indiferent de mărimea pensiei) cărora, deși, li se va reține același CASS de 10%, dat fiind faptul că au avut pensia plafonată nu vor suporta nicio pierdere reală din perspectiva pensiei încasate ”pe card”. Aceștia vor primi chiar și ceva mărunțiș în plus la pensia aflată în plată! Acest lucru vine și compensează, poate, puțin din nedreptatea care li s-a făcut la 15.09.2017 când s-a introdus plafonarea pensiilor militare.

Nu am să insist cu argumente într-un sens sau altul, dacă e bine ori rău, dacă au creat noi nedreptăți sau nu, cert este un singur lucru, ”ne mănâncă inflația”! Inflația care în anul de grație 2021 a ajuns la un nivel record în ultimul deceniu (cca 10-12%) și erodează semnificativ puterea de cumpărare a fiecărui român!

Dacă vom adăuga la toate acestea spectrul sumbru al uriașelor facturi ce vor veni la gaze și energie electrică în 2022, cu siguranță, niciunul dintre pensionarii militari nu poate sta liniștit și are tot dreptul din lume să fie nemulțumit și revendicativ!

S-auzim de bine!

PS: să nu uităm, însă, că cei rămași în activitate nu au primit nimic și asta nu-i deloc drept!

8 gânduri despre „Indexarea pensiilor militare

  1. Ok! La ce ați primit în decembrie adăugați 2,6%! Pot să vă explic și în detaliu cu toate calculele necesare, dar ceea ce trebuie să știți este esențialul, adică ce v-am scris ca raspuns!

   Apreciază

   1. Mulțumesc! Textul OUG nr.130/2021, Legea 223/2015 și prevederile Codului Fiscal au fost foarte clare, astfel încât, interpretarea a fost destul de facilă!

    Apreciază

  1. E ff simplu! Fără a intra în detalii și explicații savante, practic, la ce au avut efectiv în plată în decembrie 2021 se adaugă 2,6% de la 01.01.2022. Nu înseamnă mare lucru, însă va fi cu plus! Codul Fiscal și Legea nr. 223/2015 sunt foarte clare în acest sens pentru cei pensionați după 15.09.2017, respectiv după plafonarea pensiilor militare prin OUG nr, 59/2017. Bănuiesc că te regăsești în categoria celor plecați din sistem înainte de 15.09.2017😁 Asta-i viața, roata norocului se învârte!

   Apreciază

   1. Ma intereseaza situatia personala, de aceea am vrut detalii despre a treia categorie….
    Sa inteleg ca nu ni se ca retine procentul de 10% cass?
    Mulțumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: