
A intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 30/11.01.2022, Decizia nr. 1106/2021 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind organizarea muncii persoanelor private de libertate, aprobate prin Decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 500.165/2017.
Modificările și completările în cauză vizează o serie de aspecte referitoare la organizarea activității Comisiei de selecționare la muncă, organizarea muncii deținuților, pontajul acestora, baremul de folosire la muncă în interesul unităților penitenciare, contractarea forței de muncă, modul de verificare al bonității agenților economici care solicită încheierea unor contracte de prestări servicii etc.
Nu am să intru în amănunte deoarece textul Deciziei este, deja, public și poate fi consultat cu ușurință de către toți cei interesați.
Cei care, însă, se vor apleca cu atenție asupra textului vor mai constata, pe alocuri, unele inadvertențe sau forțări ale cadrului legal!
Spre exemplificare am putea discuta puțin despre prevederea instituită la art.23, respectiv ”Selecţionarea persoanelor private de libertate la activităţile cu caracter gospodăresc necesare penitenciarului, inclusiv pentru menţinerea stării de curăţenie şi igienă a camerelor de arest de la organele judiciare, este permisă cu respectarea baremelor prevăzute în Anexa nr. 6, pe baza solicitării scrise prin care se motivează necesitatea.” Mi se pare un picuț cam nefericită și dădătoare de bătăi de cap în viitor(ex. Curtea de Conturi) încadrarea activităților de curățenie și igienă a camerelor de arest de la organele judiciare în categoria activităților cu caracter gospodăresc necesare penitenciarului dat fiind faptul că, pe de o parte, aceste spații nu se află în administrarea unităților penitenciare, iar pe de altă parte, aceste activități de igienizare și de curățenie vor reclama de multe ori și o serie de alte cheltuieli(ex. văruit, dezinfectare, transport etc) care vor fi suportate din bugetul unităților penitenciare.
Dar, hai să nu fim foarte ”chichiricioși”! Și până acum, deoarece organele judiciare lăsau aceste spații de izbeliște, unitățile penitenciare erau nevoite să inventeze tot felul de soluții pentru a le menține, cât de cât, la un nivel utilizabil. Așa că…
Hai s-auzim de bine!