Pensiile militare și reforma sistemelor de pensii

România primește o nouă tranșă în valoare de 1,9 miliarde de euro din PNRR  | Digi24

Anul 2022 este anul în care jaloanele trasate prin PNRR(n.a. Planul Național de Redresare și Reziliență) pentru România încep ”să frigă”. PNRR-ul nu înseamnă doar guguloiul de bani care stă să se prăvălească peste țară, ci și reformarea unor domenii cheie ale societății românești. Fără aceste reforme, banii nu vor veni!

Astăzi, mă voi referi doar la zona care țintește sistemul de pensii și voi încerca să răspund la o serie de întrebări care provoacă, pe bună dreptate, neliniște în rândul beneficiarilor de pensii militare.

  1. PNRR-ul vizează și reforma pensiilor militare? Răspuns: Da! Chiar dacă nu ni se spune deschis acest lucru, prin PNRR s-a stabilit reformarea întregului sistem de pensii din România. Cuantumul total al pensiilor (n.a. de orice fel) trebuie să se încadreze, anual, în procentul de 9,4% din PIB;
  2. Care este astăzi procentul total al pensiilor plătite în PIB-ul României? Răspuns: Valoarea totală a pensiilor în bugetul anului 2022 reprezintă cca. 9% din PIB. Asta înseamnă că spațiul de creștere a pensiilor în următorii ani este extrem de redus. De altfel, prin PNRR, România și-a asumat să mențină această pondere a pensiilor în PIB pentru următorii 50 de ani(sic!). Pensionarii miliari care visează la măriri de pensii, actualizări/recalculări cu impact pozitiv semnificativ în cuantumul pensiilor aflate în plată ori în cele viitoare se păcălesc grozav. Cu Ciucă ori fără Ciucă, un lucru e cert, pensiile militare vor fi drastic reformate;
  3. Ce ar presupune pentru pensiile militare reforma programată prin PNRR? Răspuns: Un nou cadru legislativ, deci fie o nouă lege a pensiilor care să înglobeze și pensiile militare, fie o nouă legislație a pensiilor militare. Cu siguranță vor fi ”rescrise” condițiile de pensionare (ex. bază de calcul, vârstă de pensionare, vechime etc.). Atenție, însă! O legislație mai permisivă decât cea aflată în vigoare astăzi, cu siguranță, nu va mai fi;
  4. Cine se va ocupa de elaborarea noului proiect legislativ al pensiilor? Răspuns: S-a stabilit deja constituirea comisiilor interministeriale care vor lucra pentru elaboarea noii legislații a pensiilor! Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și Ministerul Justiției vor conlucra la realizarea pachetului legislativ necesar reformării pensiilor așa-zise ”speciale”. Ulterior, înainte de a fi agregat într-o formă finală care să fie supusă legiferării în Parlament, acest pachet va fi supus ”atenției” consultantului extern stabilit de către Banca Mondială;
  5. Până la ce termen trebuie elaborat acest proiect legislativ? Răspuns: Conform PNRR, în perioada aprilie-iunie 2022 proiectul noii legislații trebuie finalizat!
  6. Care este termenul limită pentru adoptarea de către Parlament a noii legislații a pensiilor? Răspuns: 31.12.2023;
  7. Există în PNRR vreo trimitere explicită care să vizeze reducerea așa-ziselor ”pensii speciale”? Răspuns: Da! Citez din PNRR: Aprobarea de catre Parlament a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile specialepână la data limită de 31.12.2022! Deci, se vorbește clar și explicit despre reducerea cheltuielilor cu ”pensiile speciale”.

La aceste lucruri trebuie să ne așteptăm în perioada imediat următoare și să nu mai visăm la ”cai verzi pe pereți”, respectiv la măriri, actualizări și recalculări care să conducă la o creștere majoră a pensiilor aflate în plată! Ce bine ar fi să mă înșel cu privire la toate aceste lucruri!😁

Din ce am putut afla ”pe surse” din zona celor implicați în elaboarea viitoarei legislații a pensiilor militare, se pare că acestea vor fi tratate după modelul consacrat la magistrați(nu mă refer la cuantumul pensiei😜)! Adică, pensia militară va fi constituită din două componente: una bazată pe contributivitate și o altă componentă văzută ca un supliment acordat de către Stat ca o recunoaștere a privațiunilor specifice categoriei profesionale de militar/polițist. Vom reveni pe acest aspect pe măsură ce proiectul legislativ va prinde contur!

Recomandare pentru cei aflați acum în activitate: nu vă grăbiți să plecați la pensie, mai ales cei care îndepliniți minimal condițiile de pensionare, până nu veți știi cât mai exact care va fi noua legislație în acest domeniu! Riscurile sunt extrem de mari să vă treziți peste 1-2 ani cu o pensie derizorie! Dar, până la urmă, nu-i așa, alegerile aparțin fiecăruia dintre noi!

S-auzim de bine!

34 de gânduri despre „Pensiile militare și reforma sistemelor de pensii

  1. De ce ,,uităm” mereu că suntem țară N.AT.O. și ,prin urmare,avem tot dreptul ca pensiile militare din România să fie calculate conform standardelor de calculare ale pensiilor militare din…N.A.T.O. care,nu sunt…contributive și nici…speciale ??!

    Apreciază

    1. Am 26 de ani vechime ca ofițer MApN
      18 ani stagii de cotizare in sistemul civil
      15 ani integrați în sistemul militar ( MARE EXCROCERIE )și am primit vechime , atât
      Am cerut explicații casei sectoriale și ……răspuns specific ……bla,bla,bla
      Ca norocu am rămas cu 3ani ( nu au mai fost integrați în sistemul militar și primesc o pensie din sistemul civil
      15 ani se pare că sunt donație pentru cei 3 MARI vinovați = Wer.., Ciu.. , Bod…

      Apreciază

  2. Nu înțeleg de ce tot spun ăștia ca noi beneficiem de ,,pensii speciale ” ?! Magistrații, deputații, senatorii, președinții țării, prim-mistrii, ministrii, primarii, prefectii , președinții de consilii județene.

    Apreciază

    1. Simplu
      – un (edit admin)Valeriu Stoica a inventat pensiile speciale pentru magistrați
      – alt (edit admin) a terfelit tot ce înseamnă uniformă militară
      – același ticălos a învrăjbit oamenii inoculând permanent ideea că avem pensii speciale și nu am făcut nimic ( nu toți au avut șansa să vândă blugi și casetofoane
      – primul sas ( este cunoscută atitudinea și disprețul lui împotriva celor în uniformă cât era ,, baron ,, la Hermannstadt
      – și ….. trebuie un ,,acar Păun,, …. cum altfel se poate distrage atenția de la cu adevăratele pensii speciale
      – etc.

      Apreciază

      1. doru da nu vrei sa comentezi mai concret cazul lui ciuca uite pensionar distrus de munca de ostea -numai piele si os la 50 de ani , cu o mizerabila de pensie -asa cum spui tu – de 18.000 lei/luna , si dupa cateva saptamani de refacere fulgeratoare cand i-au crescut falcile ca porcului bde craciun , hop , inepe sa se sacrifice in slujba poporului ,muncind din greu ca m.a. si acu ca p.m , pe cativa gologani=23.000 lei /luna !saracu ! ii plang de mila , ! cum rezista el cu 41,000 lei/luna sa plateasca curentul si gazul /? la scara mai mica sunt si cei 2000 de generali , care traiesc mizerabil pana la 100 de ani (edit admin)!

        Apreciază

      2. Doru, hai să rămânem la un standard adecvat al limbajului utilizat pe blog! Nu ajută la nimic să aruncăm cu noroi(chit că de multe ori ai dreptate). Mulțumesc!

        Apreciază

      3. Ai și nu ai dreptate
        M-am săturat de impostori care se dau drept buni români doar pentru interesul personal sau de grup
        Adică pot face ce vor cu destinele noastre iar noi ,, băieți buni ,, să fim ponderați , toleranți …..
        Până când ?
        Procedează exact ca înainte de 89…. distragerea atenției de la problemele societății.
        Membrii NATO ?
        Fac parte din generație de ofițeri sacrificați în scopul aderării
        Pentru ce ?nu că m-ar interesa vizele SUA dar ?

        Ca să fim bătaia de joc a guvernanților iar noi trebuie să fim supuși și ponderați
        Cobai , asta suntem

        Apreciază

    2. Este normal sa beneficiem de actualizare pensiilor militare, deoarece în legea 233 a fost introdus în mod grosolan ce doua articole din ordonanță de urgenta prin care nu beneficiem de creștere anuala. Și de ce asta ? Pentru suntem obișnuiți cu privarea de drepturi???
      Pentru aceasta privare de drepturi legislativul și executivul au obligația sa elimine aceste reprimari la care suntem expuși ca militari.

      Apreciază

  3. Poți ieși la pensie civila dupa65ani cu perioada după 2015 sau înainte de 2001 dacă nu e depusa captiva în pensia militara de unde se cere adeveri ta și ei spun ca a fost valorificata chiar dacă cei peste 36ani vechime militara cu grupe munca studii pensie suplimentara nu au primit 1%peste 25 ani de la 65 %tăiat la 85%.Poti ieși sub 65 ani pe caz de boala fiind decizie ICCJ sa nu solicite stagiu minim cotizare de 15 ani în viata civila. CP civile nu accepta derogare de a ieși cu 5ani mai devreme la 60ani prevazute în legea 341revolutionari luptători anticomuniști deportați L. 44 Decret118 holocaust sau de 43 – 47 ani Pt. grupe munca metrou CFR mineri siderurgie radiații șoferi balerine scobar. Nici vechimea anticipata de 585lei luna cumpărată pe 6ani cumpărată intre18si65 ani și nici un studiu la alegere făcut la zi și fără serviciu în acelasi timp din scoli pregătire practica facultate master doctorat. După modificările DIN 2022 va fi mai rău.

    Apreciază

  4. Se poate ca pensiile militarilor aflate în plată să fie mai mici decât cele pe care le vor avea după noua lege având în vedere ce scrie în PNRR?

    Apreciază

    1. Da, se poate! Jurisprudența Curții Constituţionale din ultimii 2 ani a argumentat acest lucru! Astfel că, ceea ce s-a impus prin PNRR lui Câțu și Ghinea poate fi ușor transpus în realitate de către Parlament! Să sperăm, totuși, că va exista suficientă înțelepciune politică pentru a se evita o asemenea soluție legislativă! Atenție, nu mai suntem în situația juridică din anul 2010!

      Apreciază

      1. Mulțumesc pentru răspuns.

        Nu mi se pare corect ca vreo pensie să fie mai mică după ce se face o altă lege.
        Dacă cei care o să facă altă lege vor să mărească pe unele, iar pe altele nu, sunt de acord, dar nu să le scadă.
        Fiecare a ieșit pe o anumită lege.

        Normal ar fi ca o altă lege să fie valabilă pentru următorii pensionari.

        Să aducă bani la buget că de aceea sunt plătiți, nu să spună anumite lucruri cum ar fi că nu sunt bani de ajuns și alte prostii.

        Fiecare e pensionar diferă de altul.
        Fiecare cu funcția lui, cu anii de muncă și așa mai departe.

        Ar trebui să mulțumească celor care au muncit pentru cetățeni și care au avut anumite interdicții spre deosebire de milioane de pensionari.

        Apreciază

      2. Tot ce s-a realizat in țara asta înainte de 89 ( ca să aibă ce fura actualii guvernanți ) s-a făcut in proporție de peste 50% cu contribuția celor care au purtat uniformă ( munci industriale, agricole, canal, mină , Transfagarasan , etc și ….. nici un respect din partea actualilor guvernanți .
        Aud de nenumărate ori comentarii de genul ,,nu au participat la teatre de operații,,
        Băi ,,deștepților ,, guvernanți , teatrele de operații ale noastre au fost cele enumerate mai sus și au fost pentru ȚARĂ ……acum războaie în slujba străinilor , pentru interesul străinilor
        Sărmană Țară ce-ai ajuns
        PS
        Nu sunt un fan al comunismului

        Apreciază

      3. Dacă puteți detalia cum se poate modifica un drept deja dobândit, adică o pensie deja aflata în plata. De exemplu, eu azi ies la pensie, în condițiile legale, aflate în vigoare la acest moment și mâine Parlamentul/Guvernul poate da o Lege/H.G./O.U.G. în care sa se stabilească primirea un cuantum bănesc mai mai mic decât cel pe care sa îl primesc? Adică se poate da o reglementare pentru trecut, pentru modificarea un drept deja obținut?

        Apreciază

  5. Foarte clar dar 9,4% din PIB poate fi mai mare,în termeni nominali,daca economia va crește an de an.Adaugam ca iesirea la pensie,în viitor,se va face in alte conditii de vechime si vîrste mai mari,iar numărul pensionarilor nu va mai creste in ritmul din ultimii ani. Rog raspuns de la Dl Dobrică Marian.Multumiri anticipat!

    Apreciază

    1. Perfect adevărat în ceea ce spuneți! Totuși, dacă ținem cont de criza pandemică și de cea energetică, nu vom avea în următorii ani o așa de spectaculoasa creștere a PIB-ului care să creeze suficient spațiu bugetar pentru o creștere semnificativă a pensiilor! Pe de altă parte, avem o inflație galopantă care va estompa foarte ușor orice creștere a pensiilor militare! Vă așteptați, cumva, că la 01.01.2023 să ni se indexeze pensiile la nivelul inflației din 2021?!

      Apreciază

      1. Dacă ar fi să gândim la rece, că tot este iarnă, criza pandemică ar putea îmbogăți pe unii, iar criza energetică sigur ar îmbogăți companiile statului (Hidroelectrica+Nuclearelectrica+…). Pe ce mă bazez ? Pe faptul că TVA 19% din ceva mai mare (preț umflat cu pompa, de parcă s-a scumpit apa din Dunăre) +certificate verzi+tarife cogenerare+accize iese cu + (plus) la buget. Să vedem câți se încadrează la plafonare și compensare, cu tot cu modificările de ”ultimă instanță”. Deci, bani se adună la buget, ușor-ușor, dar cum se distribuie ? Din 2010 ”nema” ajutoare la ieșirea la pensie. Apoi au atacat pe rând, cu OUG-59/2017, limitarea Net la Net, mulțumiri LOV+Tudose+Dragnea, OUG-114/2018, ca să puncteze mai bine tăierile pensiilor militare și mai nou CASS de 10%, în condițiile în care ar trebui ca pensionarii militari să beneficieze gratuit. Dacă nici indexarea cu inflația nu se mai respectă, decât din 2 în 2 ani (2021 nu – 2022 da), atunci nu mai suntem în Europa și UE/NATO, suntem în Africa sau Caraibe…

        Apreciază

  6. 23 ani ca ofițer
    18 ani stagii ulterioare trecerii in rezervă
    din care ( păcălit de statul eșuat ) 15 ani ,,trecuți ,, la pensie militară
    Cea mai mare excrocherie

    Apreciază

      1. Speranța moare ultima ( se zice ) dar în țara asta cu așa conducători și politicieni ….

        Apreciază

  7. Aceiași situație 8 ani lucrați pe santier,1,5 ani armata,3 școală militara,27 de cascheta, ei au calculat 52 de ani vechime,mi sa acordat pensie pentru 6 luni din ultimii 5 ani de militarie, am trimis documentele pa 65 de ani pentru recalcularea pensiei pentru cei 8 ani lucrați în viata civila ,mi sa dat cu flit de către toți,și dacă mai trimit hârtii nici nu o sa le mai citească mi le vor returna etc am trimis la ministru,la casa de pensii la man la mi la avocatul poporului sa știe de aceste cazuri ca nu sant singurul etc
    Adică un coleg care terminat școala militara în 90 sa pensionat în 2016,a avut funcție are pensie de …lei
    Iar mie nu mi se recunosc cei 8 ani lucrați pe șantiere unde am avut contributivitate

    Apreciază

  8. Am vechime militar MA.I.de16 ani si vechime pensie de stat 27 de ani,cumulat primesc numai o pensie militara.Intrebare.Nu potbeneficia de pensii separate la virsta pe.care o am de 70 ani?

    Apreciază

    1. Din câte știu, nu! La intrarea în vigoare a Legii nr. 223/2015), cele două stagii de vechime v-au fost cumulate și valorificate! Pe viitor, însă, dacă se schimbă legislația pensiilor militare, cu siguranță veți avea posibilitatea de a opta! Până atunci, multă sănătate vă doresc!

      Apreciază

    2. Dacă primiți doar pensia militară și mai aveți ani lucrați în civile care nu v-au fost trecuți, aveți dreptul la o a doua pensie. Mergeți la casa de pensii al jud.dvs unde puteți depune dosarul.

      Apreciază

  9. Am vechime militar MA.I.de16 ani si vechime pensie de stat 27 de ani,cumulat primesc numai o pensie militara.Intrebare.Nu potbeneficia de pensii separate la virsta pe.care o am de 70 ani?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: