Pensiile militare în baioneta PNRR-ului

Aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR) a deschis noi și noi discuții cu privire la reformarea sistemelor de pensii, fie ele publice ori sectoriale.

Cine are curiozitatea să parcurgă cu atenție întregul PNRR va observa cu ușurință lipsa de profesionalism și de claritate în ceea ce privește terminologia utilizată în redactarea întregului document în cauză. Același lucru îl vom observa și atunci când vine vorba despre așa-zisele ”pensii speciale”.

Dacă pentru sistemul public de pensii, mă refer aici la cel reglementat prin Legea nr.263/2010, lucrurile sunt cumva clare, nu același lucru se întâmplă și atunci când se vorbește în PNRR despre pensiile reglementate printr-un cadrul legislativ special (magistrați, militari, corpul diplomatic etc).

Neînțelegerea și totala necunoaștere a termenilor specifici domeniului pensiilor de către autorii PNRR (document programatic și de o importanță vitală) riscă să ne conducă într-o zonă a interpretărilor ”după ureche” și astfel să lase într-o totală imprevizibilitate pensiile militarilor și ale polițiștilor.

Ținând cont de întrebările care mi-au fost adresate de către cititorii blogului ”penitenciarepesurse.com”, voi face o recenzie a prevederilor cuprinse în PNRR pentru a încerca să deslușim cât mai exact ce se urmărește a se întâmpla cu pensiile militare, indicând sau citând prevederea înscrisă în documentul mai sus amintit.

  1. Unde sunt cuprinse în PNRR principalele prevederi referitoare la reforma sistemelor de pensii: Răspuns: ”Componenta C8. Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii” ;
  2. Cum sunt definite în PNRR așa-zisele ”pensii speciale” : Răspuns: ”În prezent, pe lângă sistemul public de pensii, există sistemul pensiilor ocupaționale aplicat în sectoarele de apărare și ordine publică și sistemul de pensii de serviciu. Acesta din urmă este reglementat prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru 6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi”;
  3. Ce spune PNRR-ul că se va întâmpla cu ”pensiile speciale” ? Răspuns: ”În ceea ce privește problematica pensiilor de serviciu și speciale, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului cotributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale. O lege în acest sens va fi aprobată în Parlament în trimestrul 4 din 2022;
  4. Cum se va realiza acestă reformare a ”pensiilor speciale”? Răspuns: În PNRR se prevede ”revizuirea pensiilor speciale pentru a le alinia la principiul contributiv;
  5. Sunt protejate pensiile militare aflate în plată prin deciziile Curții Constituționale de riscul diminuării cuantumului lor? Răspuns: Nu! În PNRR se prevede că ”protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții”;
  6. Care va fi valoarea maximă a unei ”pensii speciale” după intrarea în vigoare a noii legi? Răspuns: Conform PNRR ”nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare;
  7. Se urmărește ca prin prevederile asumate în PNRR ”pensiile speciale” să fie reduse? Răspuns: Da! În PNRR se prevede ca în trimestrul IV al acestui an ”să intre în vigoare cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.

Acestea sunt obligațiile asumate de către România prin PNRR! Cu termene clare de implementare pentru acest an! Din păcate din acest amalgam de prevederi înscrise haotic în PNRR nu putem extrage nicio concluzie clară și infailibilă cu privire la viitorul pensiilor militare în România însă, cu certitudine, putem afirma că ne așteaptă vremuri grele în perioada imediat următoare și că, din păcate, suntem în bătaia vântului! Nimeni, mă refer la guvernanți ori șefii de coaliție, nu comunică coerent pe această temă. De aici și marea imprevizibilitate cu privire la soarta pensiilor militare.

Încă o dată recomand prudență maximă în privința deciziei de a pleca la pensie în aceste momente în care nimeni nu știe cu exactitate ce va aduce noua legislație. De altfel, celor care m-au întrebat dacă ar fi bine sau nu să-și depună cererea de ieșire la pensie le-am indicat câteva repere de bun simț în analiza deciziei de a pleca la pensie(un fel de check-list al viitorului candidat la pensionare). Astfel, ar trebui să bifeze măcar aceste repere:

  • o situație financiară stabilă(ex. fără datorii bancare);
  • existența unei surse alternative de venit pentru situația în care venitul preconizat a fi obținut din pensie s-ar diminua brusc și dramatic pe fondul viitoarelor modificări legislative urmărite prin PNRR (pentru că, da și pensiile militare aflate în plată acum pot suferi diminuări însemnate!);
  • fără persoane aflate în întreținere(ex. copii minori sau care nu se pot întreține singuri).

Decizia, așa cum am mai spus, trebuie să aparțină în final fiecăruia dintre noi și în deplină cunoștință de cauză! Nu lăsați ca decizia individuală să fie înlocuită de decizia grupului(ex. dacă a plecat x-ulescu și y-ulesc, plec și eu)!

S-auzim de bine!

Nota bene: structurile asociative ale pensionarilor și sindicatele așteptau zilele trecute ajutor tocmai de la Câțu, artizanul acestui document-dezastru!🤷‍♀️ Iar, Câțu, culmea ironiei, chiar promite sprijin! În ce realitate trăim?!

7 gânduri despre „Pensiile militare în baioneta PNRR-ului

    1. Atunci, ne vom bucura cu toții! 😎Dar, omul chibzuit își pregătește și alternativa pentru cazul în care ”îl va părăsi norocul”!
      Îți reamintesc, totuși, că acest PNRR nu trebuie aprobat în Parlament, el fiind asumat și obligatoriu, deja, pentru România! Guguloiul de bănet promis de către Comisia Europeană nu va veni dacă nu sunt atinse țintele asumate!

      Apreciază

      1. Nu tot ce zboară se mănâncă,noi suntem recunoscuți că inconsecvenți,nu vom lua banii aceia deci și angajamentele luate vor fi maculatură,nu este prima dată când se întâmplă asta,vor fi mișcări sociale ample dacă ar fi așa cum se prefigurează prin PNRR și nu se dorește asta.

        Apreciază

      2. Acea asumare de către guvern a reformei pensiilor trebuie să fie legiferată in Parlament iar acolo vor fi neînțelegeri între partide și nu se va vota legea in forma agreată de Ghinea cu CE.Noi oricum avem sute de condiționalități pt banii ăia și sunt sceptic că le vom îndeplini .

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: