Renegocierea PNRR

Încă de a doua zi după aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR), așa cum ne stă bine nouă românilor, am și pus în discuție posibilitatea de a-l modifica.

Zilnic politicienii țării se întrec și se contrazic în declarații pe acestă temă!

Nu voi discuta cu această ocazie dacă e bine sau nu să se renegocieze PNRR-ul, ci mai degrabă aș pune în discuție caracterul schimbător, oscilant al politicianului român și plăcerea morbidă de a naște iluzii deșarte pentru cetățeni.

De altfel, de 30 de ani facem planuri și iar planuri pe care niciodată nu le finalizăm ori pe care nu suntem capabili să le continuăm pe parcursul schimbării de culoare a guvernelor care se perindă pe la cârma României.

În prime time-ul televiziunilor de știri îl vedem pe ministrul Budăi cum se smiorcăie și tot bate câmpii că va merge la Bruxelles și va renegocia zona din PNRR care vizează alocarea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii. Promisiuni….promisiuni…. fără nicio acoperire!

Mai bine ar lua aminte la câteva lucruri esențiale legate de nenorocitul ăsta de PNRR și care lucruri, poate, în ”dulșele târg al Botșenilor” nu ar conta prea mult!

PNRR-ul ăsta, generic vorbind, are valoarea unui contract încheiat între România, prin guvernul său, și U.E.

Cu drepturi și obligații corelative, cu termene și ținte de atins! În fond, nu ne-a pus nimeni sula în coaste să-l semnăm! Dar, dacă am făcut-o, totuși, nu ne-ar strica deloc să dovedim ceva seriozitate și credibilitate.

Hulitul procent de 9,4% din PIB ca alocare anuală maximală pentru pensii, nu este, de fapt, nici mic și nici mare! Contează mai mult ce înseamnă în valoarea nominală acest procent! Altfel spus, un PIB în creștere aduce cu sine și o valoare mare a ceea ce înseamnă acest 9,4%. Dacă economia țării se îngroapă, pe zi ce trece, sub presiunea cheltuielilor publice tot mai mari, nici dacă ar primi, prin absud, Budăi 20% din PIB alocare pentru pensii n-ar fi de ajuns la un moment dat!

Nu sunt un suporter al PNRR-ului așa cum a fost croit, după chipul și asemănarea lui Ghinea și Câțu! Însă, cred că e bine să respectăm ceea ce ne-am asumat ca țară și să găsim soluții inteligente și pentru pensii, dar și pentru dezvoltare! Până la urmă, Budăi trebuie să înțeleagă că degeaba crești pensiile dacă lași inflația să-și facă de cap și să omori, astfel, nu doar veniturile încasate lunar de către pensionari, ci și agoniseala de-o viață a acelorași pensionari! Breee, nea Budăi, ministerul pe care se presupune că îl conduci se cheamă și ”al muncii” și nu te-am văzut deloc venind pe la TV și prezentând soluții deștepte referitoare la munca românilor!

Pe de altă parte, renegocierea asta a PNRR-ului nu poate fi făcută în orișice condiții și nici de către orișicine, fie el și ministrul Muncii!

Comisia Europeană a spus răspicat că pentru a fi renegociat PNRR-ul, ” Statul membru ar trebui să demonstreze că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza unor dezastre naturale de dimensiuni istorice. Acest lucru ar necesita o evaluare riguroasă de la caz la caz de către Comisie împreună cu statul membru în cauză”. De asemenea, „în cazul în care un stat membru decide să prezinte o modificare sau o revizuire a planului său, Comisia ar trebui să evalueze noile măsuri propuse în conformitate cu toate criteriile și cerințele Regulamentului și, în cazul în care evaluarea este pozitivă, să propună o decizie de punere în aplicare modificată a Consiliului, care ar trebui ulterior să fie adoptată de Consiliu”, se arată în comunicatul oficial al C.E.

În plus, doar Premierul României ar putea antama o asemenea renegociere, nicidecum Budăi @Co!

Deci, lucrurile sunt, deopotrivă, simple și clare! De altfel, aș zice încă de pe acum că nu vom fi în stare să cheltuim acești bani prevăzuți în Mecanismul European de Redresare și Reziliență(MRR). Uităm ușor că, aproximativ jumătate din aceste sume de bani reprezintă împrumuturi care trebuie returnate!

Hai s-auzim de bine și să-l lăsăm pe smiorcăitul asta de Budăi în plata Domnului!

5 gânduri despre „Renegocierea PNRR

    1. L-am văzut! Dar, ce să spună și Bode când avea focul la ușă?! Slabe speranțe la acest moment după părerea mea! Poate se reușește ceva la momentul adoptării în Parlament a OUG nr.130/2021!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: