Banca Mondială și pensiile

Unul dintre jaloanele fixate în cadrul PNRR a fost bifat de către România prin semnarea, luni, a contractului de asistenţă cu Banca Mondială pentru îmbunătăţirea sistemului public de pensii.

Ministrul Budăi a comunicat că: „Am semnat, astăzi, contractul de asistenţă cu Banca Mondială, jalon în PNRR, pentru oferirea de consultanţă în vederea îmbunătăţirii Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii din România”.

Consultanța va costa Statul cca. 1,5 milioane de euro! Din ceea ce a răzbătut în spațiul public această consultanță este menită să ofere soluții pentru crearea unui cadru legislativ adecvat asigurării sustenabilității sistemului public de pensii pe termen mediu și lung.

La o primă vedere, această consultanță va viza doar sistemul public de pensii, dar să nu uităm că PNRR-ul cuprinde și câteva obiective care țintesc pensiile de serviciu. Cu siguranță, ”livrabilele” elaborate cu această ocazie vor cuprinde și referiri/concluzii pe tema așa-ziselor ”pensii speciale”.

La fel de interesant va fi și ”modelul inspirațional” utilizat de către consultanții Băncii Mondiale pentru creionarea soluțiilor aplicabile sistemului public românesc de pensii!

Experiențele avute cu Banca Mondială de-a lungul ultimilor 30 de ani au fost destul de controversate și abrupte, mai ales, din cauza unor abordări ”strict contabilicești” și fără prea multă aplecare spre specificul românesc din partea acestor consultanți.

Pe de altă parte, din păcate, constatăm că ministerele de resort(MApN, MAI) nu prea dovedesc inițiativă și nici nu fac pașii concreți, astfel încât, să nu lase doar pe ”mâna civililor” reglementarea domeniului atât de specific al pensiilor militare. Nu s-a mișcat încă nimic pe tema soluțiilor legislative menite să asigure coerență, predictibilitate și o protecție juridică corespunzătoare a pensiilor militare la atacurile politicianiste care, pe măsură ce ne apropiem de anul electoral, vor crește în intensitate și, bineînțeles, în abordări extreme.

La toate aceste se adaugă de multe ori ”zgomotul de fond” al unor structuri asociative ale pensionarilor militari care promovează dezlânat, neunitar și, de multe ori, fără o mare legătură cu realitățile zilei tot felul de proiecte legislative ”moarte din fașă”! Toată această incoerență va detona, într-un final, sistemul pensiilor militare de stat cu consecințe ce nu pot fi prevăzute la acest moment.

S-auzim de bine și de pace la graniță!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: