
Guvernul a pregătit un proiect de lege menit să asigure protecția persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în
cadrul persoanelor juridice de drept privat.
Proiectul urmărește să reglementeaze procedura de primire, de examinare și soluționare a
raportărilor, drepturile și obligațiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii, măsurile de protecție a acestora, obligațiile autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și persoanelor juridice de drept privat, drepturile persoanelor vizate, precum și atribuțiile autorităților competente.
Instituțiile publice vor fi obligate să-și stabilească canale interne, clare și sigure, prin care orice avertizor în interes public să poată raporta încălcări ale legi despre care ia la cunoștință. Inclusiv, deschiderea unor registre de evidență a acestor raportări/semnalări transmise în orice mod(în scris, telefonic, în format electronic, mesagerie vocală etc) de către avertizorul în interes public.
Raportarea privind încălcări ale legii se va fectua, în principal, prin intermediul canalelor interne de raportare existente.
Avertizorul care efectuează o raportare privind încălcări ale legii poate alege, însă, între
canalul intern de raportare și canalul extern de raportare.
La alegerea canalului de raportare avertizorul va avea în vedere aspecte precum:
a) existența riscului de represalii, în cazul raportării prin canalele interne;
b) imposibilitatea remedierii încălcării în mod eficace prin intermediul canalelor
interne de raportare.
Persoana desemnată să soluționeze raportarea/semnalare are obligația de a nu dezvălui
identitatea avertizorului în interes public și nici informațiile care ar permite identificarea
directă sau indirectă a acestuia, cu excepția situației în care are consimțământul expres al
acestuia.
De altfel, aceasta este una dintre marile probleme cu care se confruntă avertizorul! Extrem de ușor în mai toate instituțiile publice, din neglijență sau cu intenție, ”se scapă” către persoanele vizate numele avertizorului și conținutul sesizării! E plin whatsapp-ul de asemenea mizerii ”share-uite” chiar de către cei care au obligația legală de a păstra confindețialitatea asupra unor asemenea raportări/semnalări/sesizări!
Dacă alege canalul extern de raportare/semnalare a încălcării legii, avertizorul se va adresa Agenției Naționale de Integritate. Aceasta din urmă având obligația de a-și înființa o structură specializată distinctă, organizată potrivit regulamentului de organizare și funcționare.
Mda, am tot văzut de-a lungul timpului tot felul de încercări de reglementarea a ”instituției avertizorului” fie că i s-a spus de ”intergritate” sau mai nou, acum, ”în interes public”!
Avem focul la graniță, o inflație în creștere și facturi din ce în ce mai mari la gaze, energie electrică și carburanți, iar Guvernul își face de lucru cu tot felul de inițiative legislative care, ca și cele anterioare, vor da chix din cauza atitudinii ”balcanice” cu privire la aceste raportari/semnalari a unor fapte de posibilă încălcare a legii văzute, din păcate, drept ”sifoneală” și nicidecum o manifestare a spiritului civic!
Și noi care ne gândeam, în sminteala noastră generalizată, că acest Guvern nu mai prididește în a identifica soluții pentru marile probleme ale zilei, războiul și energia! Vae victis!
S-auzim de bine și de pace la graniță!
Și ????
Atâtea legi ( unele chiar bune ) nu se aplică , nu interesează pe nimeni
Legile și constituția se încalcă cu bună știință de la cel mai înalt nivel
deci ….. praf în ochi
Trist
Sunt dezgustat
Clasa politică-i aceeași de când lumea și o să fie aceeași în România , iresponsabilă , slab pregătită , lipsită de profesionalism
ApreciazăApreciază