Patimile ANP-ului

După ”contorsionările” experimentate în decembrie 2021, când bunul simț și logica au fost aruncate la coș de dragul declarării unui câștigător dovedit nemeritat(vezi decizia Consiliului Național de Soluționare al Contestațiilor) al licitației organizate pentru atribuirea contractului de achiziție pentru ”Serviciile de proiectare și asistență tehnică” necesare construirii Penitenciarului Berceni, Administrația Națională a Penitenciarelor(ANP), după cum aflăm pe surse, ar urma să semneze săptămâna viitoare, în sfârșit, contractul de proiectare cu nimeni altcineva decât ofertantul pe care-l respinsese inițial, respectiv SC Electroproiect SA București.

Să ne reamintim că Electroproiect S.A. este firma care a contestat desemnarea drept câștigătoare a ofertei depuse de către Asocierea Expert Project Team SRL și care a acuzat Administrația Națională a Penitenciarelor în decembrie 2021 că a procedat ”în mod nelegal și netemeinic”, declarând-o admisibilă și, evident, câștigătoare!

Acum, în urma finalizării reevaluării ofertelor depuse, la 28 februarie a.c., ANP-ul ar fi revenit asupra deciziei inițiale și, refăcând clasamentul ofertanților pe baza algoritmului prevăzut în documentația de atribuire, a scos din joc firma declarată câștigătoare în decembrie 2021!

Se încheie, astfel, un episod hilar și, totodată, bizar din această adevărată epopee a construirii noului penitenciar de la Berceni și care nu a făcut nimic altceva decât să mai adauge câteva luni de întârziere la deja mult întârziatul obiectiv de investiții.

Am spus și bizar pentru că nu am văzut o explicație coerentă a ANP-ului pe această temă, mai ales dacă ne gândim că, anterior evaluării inițiale a ofertelor, fusese ”tras de mânecă” printr-un aviz condiționat dat cu ocazia controlului ex-ante de către instituția Statului cu competențe în domeniul achizițiilor publice!

Reamintim că noul Penitenciar Berceni care beneficiază de finanțare europenă în cadrul unui împrumut accesat în perioada 2018-2019 de către Guvernul României ar trebui să fie gata în a doua jumătate a anului 2025!

Dar, la cum au decurs lucrurile și ținând cont de întârzierea acumulată(de cca 3 ani) e greu de crezut ca acest termen mai poate să fie respectat! Cu ce costuri și repercursiuni în activitatea ANP-ului vom vedea în perioada următoare! Mai ales dacă ne uităm pe trendul ascendent al populației carcerale și la criza economică care se acutizează pe zi ce trece.

S-auzim de bine și de pace la granițe!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: