Ministerul Justiției a lansat vineri, 18.03.2022, în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022- 2025 și a Planului de acțiune aferent acesteia.
Mă gândeam deja că, pornind de la realitățile arhicunoscute ale sistemului de justiție în ansamblul său și de faptul că la cârma Ministerului de Justiție se află un om cu ceva experiență ministerială, vom avea parte de o adevărată revoluție în ceea ce privește dezvoltarea sistemului judiciar.
Citind, însă documentul cu pricina m-am liniștit repede! Mă speriasem degeaba!🙃
Și, după ce am stat aproape doi ani fără nicio strategie de dezvoltare formalizată într-un document aprobat în Guvern (n.a. vechea Strategie de dezvoltare își dăduse obștescul sfârșit în 2020), ni se livrează, acum, un document care se vrea programatic, extrem de subțirel și care ocolește cu măiestrie o serie de problematici recurente care par, astfel, azvârlite de pe agenda ministerială.
De altfel, această abordare poate reprezenta și o tactică de PR. Ministrul Predoiu stabilindu-și ținte care pot fi atinse relativ ușor, lăsând fără raspuns probleme nerezolvate de ani și ani de zile. Un bun exemplu ar fi cel referitor la dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar! Deși, în preambulul documentului în discuție, se precizează că a fost avut în vedere și Memorandumul privind Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, aprobat de Guvernul României în luna noiembrie 2020, în Planul de acțiune aferent noii strategii de dezvoltare nu prea regăsim lucruri concrete care să ne facă să credem că, într-adevăr, ministrul Predoiu vrea și poate să rezolve principala cauză a condamnărilor pe care le încasează România la CEDO, anume condițiile de cazare din penitenciare! Se pare că este o problemă care frige și care nu-și poate găsi rezolvarea, fiind de preferat să nu ți-o asumi pentru că, nu-i așa, va da prost în bilanțul ministerial!
În afară de înșiruirea de promisiuni privitoare la încadrarea cu personal și cele referitoare la dezvoltarea zonei IT, cu greu poți găsi alte lucruri serioase care să privească sistemul penitenciar și care să merite să fie înscrise în acest document programatic care va defini coordonatele de dezvoltare în sistemul judiciar pentru perioada 2022-2025!
Nimic despre modernizarea capacităților de cazare și, implicit de îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor de penitenciare! Într-adevăr, e o temă grea, dar pe care dacă nu o ataci asumând-o și căutând rezolvarea ei nici rezultate nu vor fi pe această zonă!
În schimb, vom atribui din greu contracte pentru consultanță din banii PNRR-ului și vom bifa bucuroși noi jaloane atinse! Fără concretețe și fără rezultate palpabile în infrastructura sistemului penitenciar!
De altfel, chiar ministrul Predoiu recunoaște că obiectivele vechii Strategii de dezvoltare(n.a. 2015-2020) nu au fost îndeplinite decât într-o foarte mică măsură! În loc să apăsăm pedala de accelerație și să le îndeplinim, alături, bineînțeles, de noile obiective ale mandatului ministerial, MJ-ul preferă să dea uitării problemele recurente, dar care, inevitabil, vor genera dificultăți în sistemul penitenciar în perioada următoare.
Încă nu am văzut o analiză publică a MJ/ANP cu privire la stadiul îndeplinirii obiectivelor de infrastructură asumate anterior și care ar dezvălui, fără îndoială și indiferent de încercările de cosmetizare, gradul de incapacitare instituțională în care ne regăsim!
S-auzim de bine și de pace la granițe!