Reacții M.J.

La scurt timp după publicarea articolului ”Indulgențele ministeriale”, MJ-ul a reacționat!

Fierbere mare, discuții și întrebări! Cum, cine, de ce?! Ba, chiar un consilier ministerial, cititor fervent al blogului ”penitenciarepesurse”, a solicitat rapid, spre dreaptă lămurire, dosarele polițiștilor de penitenciare beneficiari de rate babane la creditele imobiliare contractate.

Din datele noastre este vorba de cinci beneficiari din MJ care, în medie, ar fi încasat în plus față de ceea ce primesc colegii lor din sistemul penitenciar cca. 800 lei/lună. Totul făcut prin utilizarea unei baze de calcul mai favorabile(n.a. nicidecum cea din decembrie 2009 folosită pentru cei din penitenciarele patriei)!

Reamintim că, în esență, limitarea chiriilor la nivelul bazei de calcul utilizate pentru luna decembrie 2009 printr-o serie de ordonanțe de urgență succesive (vezi OUG nr. 83/2014, OUG nr. 57/2015, OUG nr. 99/2016, OUG nr. 90/2017, OUG nr. 114/2018 și OUG nr. 130/2020) conduce, implicit, la o plafonare în același cuantum maximal a compensației acordate pentru plata ratelor la creditele imobiliare în temeiul Legii nr.145/2019 și a OMJ nr. 482/2020.

Între timp a venit și punctul de vedere al Direcției Juridice din MJ pe această temă și, dincolo de limbajul menit să nu supere foarte tare pe nimeni, am putea desprinde, la final, concluzia că trebuie recuperate sumele de bani încasate de către beneficiarii așa-ziselor ”indulgențe ministeriale”, pentru că, nu-i așa, până la urmă acești bani au fost primiți pe baza unui ordin de ministru de alocare la acest drept! Deși, după cum bine ne sesiza un cititor, ordinul de alocare invocă în mod corect legislația incidentă, însă anexele la ordin, cele cuprinzând calculele contabilicești, ar fi deschis portița ”rotunjirii” ratelor încasate!

Astfel, s-ar dechide calea recuperării a câteva sute de milioane(lei vechi) de la cei cinci beneficiari ai pixului contabilicesc! Dacă tot suntem la Ministerul Justiției, n-ar fi bine să avem parte de ceva justiție?!

La câtă bucurie a fost la primirea banilor, vorba folclorului „când a născut vaca”, să vezi acum jeluirea de pe lume că „a murit vițelul” și banii trebuie returnați!

S-auzim de bine!

2 gânduri despre „Reacții M.J.

  1. Va salut! Pensionarii pot beneficia de decont la lucrări stomatologice cu documente similare ale unui activ? Am inteles ca la ochelari( lentile) nu are acest drept și ca se așteaptă un OMJ(care oare este acesta) Cu respect

    Apreciază

    1. Polițistul de penitenciare în activitate ori pensionat, soțul sau soția acestuia, precum și copiii aflați în întreținerea acestuia beneficiază, în mod gratuit, de servicii de asistență medicală, medicamente și proteze, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului și cu respectarea dispozițiilor legale privind plata contribuției la asigurările sociale de sănătate(Legea nr.145/2019).

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: