Despre pensii și procente

Suntem în a doua jumătate a lunii aprilie și încă nu primim semnale credibile despre ceea ce va însemna așa-zisa reformă a sistemelor de pensii prognozată prin PNRR-ul croșetat pe genunchi de către Ghinea, Câțu și alți câțiva amețiți de prin cotloanele guvernamentale.

În continuare plângăciosul Budăi ”renegociază” procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor, dar nimic concret nu se întâmplă nici în această Guvernare! Aceiași guralivi se plimbă pe la televiziuni și vorbesc…vorbesc și, iar vorbesc!

Se pot întrezări, însă dificultățile pe care folosirea unor termeni nespecifici limbajului riguros și temeinic ancorat juridic(ex. pensii speciale etc) le produc acum când vine vorba de a transpune în fapte jaloanele asumate prin PNRR.

Astăzi, pensiile bazate pe contributivitate din sistemul public și aflate în plată însumează cca 8,1% din PIB! Dacă ne gândim că pensiile militare de stat cumulează la rândul lor 1,2% din același PIB, iar cele cu adevărat speciale( magistrați, personal consular, auditori ai Curții de Conturi etc) adună și ele cca 1,3% avem dimensiunea exactă a neputinței!

Cu alte cuvinte, la acest moment spațiul bugetar ocupat cu plata pensiilor totalizează 10,6% din PIB-ul României. Deci, cu mult față de ce trebuie atins conform PNRR! Și cum de pensiile magistraților nu te poți atinge, ar rămâne de ” măcelărit” doar calul de bătaie al tuturor precupeților politici, respectiv pensiile militare!

Dar, un calcul la fel de simplu, pornind de la procentele arătate mai sus, arată că și această posibilă ”măcelărire” a pensiilor militare cerută de gureșii ahtiați după voturi nu poate asigura încadrarea în plafonul de 9,4% țintit prin PNRR. Implicit, nici nu mai poate fi vorba de eventuale majorări/actualizări ale pensiilor! Cam aici ne-au târât useristul Ghinea și proaspătul mătrășit Câțu!

Nici dinspre ministerele care gestionează casele sectoriale de pensii(MAI și MApN) nu răzbat în mediul public soluții legislative gândite pe zona pensiilor militare. De altfel, la acest moment aceste ”soluții” nu ar însemna decât scăderi ale pensiilor militare în plată pentru că, așa cum spuneam, spațiul bugetar este epuizat!

Și, atunci, lupta care se dă are, mai degrabă, ca obiectiv principal menținerea status-quo-ului prin conservarea, cu rele și bune, a ceea ce a fost câștigat până acum pentru pensionarii militari și, de asemenea, identificarea unei formule tehnice de ”scoatere a așa-ziselor pensii speciale” din calculul plafonului de 9,4% menționat în PNRR(s-ar deschide, astfel, un mic spațiu bugetar de cca 1,3% din PIB ce ar putea fi utilizat pentru rezolvarea problemelor din sistemul de pensii contributive).

Oricum ar fi un lucru este cert, puterea de cumpărare a pensionarilor, dar și a activilor a scăzut semnificativ în ultimile 6 luni și nici nu există semne că această ”depreciere” se va opri curând!

S-auzim de bine!

2 gânduri despre „Despre pensii și procente

  1. Am 80 de ani fara 3 luni,am o pensie sub 3000 de lei, nu am bani să plătesc taxa la un camin de batrani după 44 de ani vechime cumulata în armata, ani recunoscuți în decizia de pensie că subofițer,ce părere aveți domnule prim ministru ,militar de cariera

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: