Actualizarea pensiilor militare

– opinie –

Acum când bubuiturile tunurilor din Donbas și prioritățile militare au mai amuțit cumva gura prea slobodă a politicienilor care se întreceau în a tăia pensiile rezerviștilor, o serie de structuri asociative ale pensionarilor militari au reluat bătălia pentru o actualizare a pensiilor militare de stat. Cei cu pensii mici deopotrivă cu cei ale căror pensii sunt, la acest moment într-un cuantum rezonabil aș zice, mai degrabă, mai ales dacă ne raportăm la ceea ce vedem că se plătește azi pensionarilor din sistemul public bazat pe contributivitate.

Dincolo de faptul că Legea nr. 223/2015, așa cum a fost ciuntită de către Guvern (n.a. sub ministeriatul amețitoarei LOV) în septembrie 2017, nu mai prevede o formulă de actualizare a pensiilor aflate în plată, se naște întrebarea cu privire la cine ar fi beneficiarii reali ai unei astfel de actualizări(n.a. dacă ea s-ar întâmpla, ipotetic să zicem, mâine) și care va fi formula de actualizare folosită.

O primă categorie, ca principali beneficiari(n.a. și promotori) ai unei asemenea actualizări vor fi cei pensionați înainte de 15 septembrie 2017 și, într-o măsură mai mică, cei pensionați în intervalul 15 septembrie 2017 – 31 decembrie 2019.

Pe de altă parte, într-o a doua categorie, a nonbeneficiarilor, vor intra toți cei pensionați după 01 ianuarie 2020 și care nu vor înregistra, practic, nicio creștere a pensiei în plată.

Această diferențiere dintre cele două categorii este rezultatul aplicării etapizate a Legii nr.153/2017 prin faptul că au fost acordate primele două tranșe de creșteri salariale prevăzute, respectiv cea de la 01 ianuarie 2019 și cea de la 01 ianuarie 2020.

Deci, pensionații de după 01 ianuarie 2020 nu primesc, practic, nimic în plus la pensia aflată în plată la acest moment, cauza fiind neaplicarea ultimelor două etape de creștere a salariilor prevăzute de Legea nr. 157/2017. Aceștia din urmă având, deja, pensiile la un nivel actualizat în acord cu veniturile încasate de către cei aflați în serviciul activ.

O altă problemă a acestei actualizări solicitate de către pensionarii militari privește formula de calcul a pensiei în plată care ar rezulta după actualizare.

Prima categorie, a pensionarilor(n.a. cei de dinainte de 15 sept. 2017), își dorește actualizarea, dar și păstrarea formulei de calcul a pensiilor militare existentă în perioada 01 ianuarie 2016-15 septembrie 2017 și de care a beneficiat la momentul pensionării. Acest lucru ar conduce la o creștere formidabilă a pensiei în plată, ceea ce mi-e greu să cred că va accepta un Guvern aflat astăzi într-un imens deficit bugetar. Dacă, însă se va produce actualizarea, dar concomitent, Guvernul va impune și acestei categorii de pensionari, o formulă de limitare a pensiei în plată la venitul net aferent funcției și celor 6 luni alese(asemenea celor pensionați după 15 sept.2017), actualizarea nu le va aduce nicio creștere, ba, pe alocuri, putem vedea chiar unele scăderi ale pensiei încasate.

Cea de a doua categorie de pensionari militari ar vrea și ea modificări legislative care să conducă la o creștere a pensiei în plată, dar nu actualizarea este calea, ci renunțarea la formula de plafonare a pensiilor în plată impusă de către Guvernul Cioloș.

Iată că interesele celor două categorii de pensionari militari sunt diferite și, pentru a creea unitate, echilibru și echitate, este nevoie de soluții legislative care să le armonizeze, astfel încât, prin soluționarea parțială a unor revendicări să se nască un alt clivaj.

În concluzie, e foarte important să știm ce să cerem și cum să o facem. Solicitările hei-rupiste și cu calcule făcute în stradă la umbra plancardei cu înscrisuri revendicative și cu timpanele sparte de sunetul vuvuzelelor nu pot genera soluții echitabile și sustenabile pentru pensionarii militari în întregul lor! La fel de utilă ar fi și renunțarea de către șefii structurilor asociative ale pensionarilor la orgoliile meschine și întâietatea propriei soluții!

S-auzim de bine!

14 gânduri despre „Actualizarea pensiilor militare

  1. Va salut , este foarte benefică informatia ptr mine , care mă pregătesc anul acesta de pensionare din MAI -J.RO. , dar , după cum vad din analiza , reiese că nu ar trebui să fac pasul ; am inteles ideea , dar când avem ceva palpabil si sigur , în timpul apropiat, fata de ce prevede PNRRU ?; Sincer sunt total debusolat , daca se va merge pe contributivitate , care va fi pensia mea , după noua Lg. ?, mai mică, la del , sau mai mare ca a celor care ies acum ? ; MULTUMES; CU RESPECT.

    Apreciază

    1. 1. Deocamdată nu există niciun proiect de lege elaborat în baza PNRR! Au fost gândite doar niște ipoteze de lucru, motiv pentru care nu putem să facem comentarii sau să ne dăm cu părerea!
      2. Dacă se va ajunge la ”contributivitate” și cum va influenta pensia dvs nu pot prognoza, dat fiind că nu avem elementele de calcul necesare! Totuși, înclin să cred că, dacă nu veți avea o vechime importantă(ex. peste 25-30 de ani) și nici nu ați obținut venituri salariale consistente pe perioada de contributivitate, pensia dvs calculată pe principii contributive poate fi sensibil mai mică decât cea care ar rezulta în baza Legii 223/2015! Sunt doar niște simple supoziții, să vedem noul cadru legislativ și atunci putem opina corespunzător!
      3. Nu trebuie să vă grăbiți cu ieșitul la pensie în această perioadă de relativă incertitudine și sub imperiul zvonurilor care circulă pe tema pensiilor militare! Calm! Pe măsură ce proiectul noii legi a pensiilor va căpăta contur îl vom prezenta pe blog și-l vom comenta.
      S-auzim de bine!

      Apreciază

      1. Va SALUT Dl.Marian !, multumesc , ptr informație !, pot sa va spun , ca in randul colegilor di J.RO -DGJMB , BSIJ , se zvonește, la nivel înalt, ca trebuie iesit urgent , ptr ca pensia militara va avea de suferit mult , de aceea , ramne MAI , MApN, SIE, MJ , etc , fara oameni , ca nimeni din sistem sau politic , nu au venit sa spuna clar , concis , ce prevede PNRR, care va fi baza de calcul , ma intreb , de ce ???, asta inseamna , ca nu este de bine ; va multumesc inca o data si tinem legatura ptr informatii la timp si sigure ; CU STIMA ; AM ONOAREA !.

        CRISTIAN N

        Apreciază

  2. Diferența se mărește cu timpul care trece in defavoarea guvernului. Ei isi acorda toate facilitățile. Deci , Tara suporta! Nu trebuie crezuta!

    Apreciază

  3. Bună ziua
    Se pare că între timp guvernul prin MApN și MAI a lansat un proiect de OUG care vrea aducerea la grila aferentă anului 2022, bineînțeles cu data de 01.07.2022
    Așa că, probabil, mai apare cât de curând și categoria celor pensionați după 2020
    Interesant cine va câștiga pentru că pensionarii nu cred că vor beneficia prea curând de creștere
    Toate bune

    Apreciază

  4. In principiu, rezolvarea problemei consta, in conceptia guvernului actual, in ridicarea pensiilor celor pensionati cu mai multi ani in urma la nivelul pensiilor pensionatilor recent prin actualizarea soldelor de functie si grad. Problema adevarata este insa, nivelul acestor solde si cumularea lor in raport de salariul minim si mediu in Romania. Cererile noastre in acest sens nu vor fi rezolvate pentru ca … nu este acum momentul, sumele cuvenite fiind folosite la intarirea capacitatii tarii de aparare etc. Eu personal, am ajuns sa pretuiesc mai mult sanatatea decat o majorare a pensiei!

    Apreciază

    1. Consider ca aplicarea de 605lei la valoarea de referinta in loc de 197 cât este acum ar rezolva solda de funcție si o pensie decenta.

      Apreciază

    2. Și cum poți avea grijă de sănătate dacă nu ai bani ( pensie decentă și …reală)? Eu și familia mea avem grave probleme de sănătate de mai multi ani ( și un malpraxis in spitailele românești rezultatul fiind pierderea totală a unui ochi pentru care acum gunoaiele puterii îmi dau drept daune fabuloasa sumă de 60 lei pe lună…). Pe de altă parte nu am sa cred niciodată că statul român nu are bani de pensii atata timp cât pentru ,,gunoaie,, au…

      Apreciază

  5. Orice s-ar spune este o mare ticăloșenie a guvernanților
    Am realizat 15 ani stagii de cotizare și ca mulți alții ( pacăliți )le-am integrat sistemului militar iar acum primesc doar ,, recunoștiință ,,

    Apreciază

Lasă un comentariu