Impozitarea progresivă vs. pensii și salarii

Situația critică a finanțelor țării împinge clasa politică să regândească cadrul fiscal al impozitelor și taxelor plătite de către cetățeni.

Încă din perioada în care se afla în opoziție, PSD-ul trage tare pentru renunțarea la cota unică de impozitare(n.a. 10% în prezent) și introducerea cotelor progresive de impunere pe veniturile obținute. Se pare că, Ciolacu are și un anumit sprijin în acest sens din partea premierului Ciucă.

De altfel, dacă ne amintim, până prin 2004 România a avut un sistem progresiv de impozitare pentru veniturile obținute din salarii și pensii, la care, iată după aproape 20 de ani, tinde să se întoarcă. La acel moment erau cinci cote de impunere, respectiv 18%, 23%, 28%, 34% şi 40%.

Mă întreba un cititor zilele trecute dacă această impozitare progresivă îl va afecta dânsul fiind, deja, la pensie.

Dacă se va ajunge la introducerea acestui sistem de impozitare progresivă, cu siguranță, vor fi afectați, deopotrivă, salariați și pensionari! Cu cât venitul obținut din salariu este mai mare, cu atât și efectul adus de această impozitare va fi mai ridicat, ceea ce se va traduce în final într-un salariu diminuat. Același lucru este valabil și pentru pensiile încasate. Deci, indiferent de ipostaza în care te vei găsi la acel moment vei fi afectat într-o măsură mai mică sau mai mare de acest sistem progresiv de impozitare.

Poate doar cei cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe economie să scape cu bine de influenta impozitului progresiv!

Deocamdată, s-au elaborat scenarii și sau făcut câteva simulări și, dacă se va obține consensul politic necesar, până la 01 iulie a.c. trebuie legiferat acest nou cadru fiscal, urmând ca de la 01.01.2023 să intre efectiv în vigoare.

Bineînțeles, politicieni noștri ne asigură că nu vor crește taxele și impozitele în acest an. Păi, nici nu pot face acest lucru din punct de vedere legal! Însă, ne vom trezi din Petrecerea Revelionului, cu mai puțini bani pe card și, toate astea, în condițiile creșterii de neoprit a prețurilor la toate bunurile de consum.

Astfel că, și o eventuală, mărire a salariilor și pensiilor va trece pe nesimțite prin buzunare.

Mă întreabă altcineva despre cât va fi cota maximă de impozitare în acest sistem progresiv! La acest moment doar putem specula pe marginea acestui subiect, însă, ca o părere personală cred că pragul maximal de impozitare se va încadra undeva între 40-45%. O impozitare mai agresivă, dincolo de acest prag, va crea oportunități de contestare la Curtea Constituțională din parte unor categorii socio-profesionale afectate(în special magistrații), dat fiind că avem ceva jurisprudență în acest sens! Clar, nu va inventa peste noapte apa caldă și, cine știe, poate vor introduce cote de impozitare asemănătoare celor existente în 2004! Rămâne de văzut!

Deci, în vreme ce unii așteaptă măriri de salarii și pensii, nu ar strica să privim cu atenție la ce ni se pregătește sub sloganul politicianist „nu vom crește taxele și impozitele anul acesta”, menit, mai degrabă, să adoarmă vigilența cetățeanului.

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: