Guvernul

Ce miniștri părăsesc Palatul Victoria pentru locale

După aproape 3 luni de travaliu cu certuri și scandaluri, cu țipete și jeluiri, azi, Parlamentul nășește Guvernul!

Cu mici excepții, ministeriabilii de azi sunt tot cei de ieri sau de alaltăieri…nicio surpriză majoră!

Paradoxul face că, până și cei care au lipsit din ultimul guvern demis, n-au pierdut mai nimic! Țara a cam bătut pasul pe loc și nici de mari minuni n-am avut parte. Așa că, cei mai mulți dintre minesteriabilii reveniți în cărțile guvernării, vor relua lucrurile de unde le lăsaseră la plecare!

Excepție nu va face nici cel care va prelua frâiele Justiției! Nici la Parchete și nici la nivelul instanțelor de judecată nu s-a întâmplat ceva notabil! După cum nici în infrastructura penitenciară nu au înflorit noi stabilimente, iar actualul deficit de locuri de cazare ne-a întors cu 4-5 ani în urmă dpdv al supraaglomerării spațiilor detenționale.

Aflat la un al patrulea mandat la Justiție, dacă nu greșesc cumva, Cătălin Predoiu promite de data aceasta să pună mâna pe sabie dacă va fi nevoie!

Și nevoie ar cam fi, doar că, paloșul trebuie mânuit cu îndemânare și, poate, nu ar fi un păcat atât de mare dacă ar reteza și niscaiva ”capete care se tot pleacă” la fiecare nouă instalare de ministru!

La audierile din Parlament, am văzut, parcă, un alt Cătălin Predoiu față de cel cu care ne obișnuisem în 2019-2020! Mai determinat și cu ”lecția” trecutului mandat învățată! Să sperăm că, de această dată, va puncta și în realitatea de zi cu zi și, la sfârșitul mandatului(mai 2023), vom contabiliza și ceva lucruri concrete, palpabile! Frumos ar fi ca până în mai 2023 să începem, măcar, construcția efectivă a celor două promise penitenciare, Berceni și Unguriu!

Pentru că finanțare, slavă Domnului, există, ne-ar mai trebui doar ceva putirință și lucrurile poate s-ar mișca într-un ritm dădător de speranțe!

Din păcate, în Programul de guvernare 2021-2024, este destul de lacunar pentru zona noastră de interes! Citez: ”Vom continua investiţiile pentru crearea, extinderea şi modernizarea spaţiilor de detenţie în conformitate cu standardele CEDO. Vom asigura resursele financiare necesare realizării obiectivelor de investiţii pentru realizarea de noi locuri de deţinere, extinderea şi modernizarea celor existente”. Asta-i tot ce am găsit după lecturarea celor 269 de pagini ale Programului de guvernare!

Ce i-o fi împiedicat să fie un pic mai specifici și țintiți în exprimare, eventual să arvunească și niscaiva termene de realizare?! Sau să puncteze câte ceva și despre personalul pe care-l păstorește la Penitenciare și la care are ”datorii neachitate” (promisiuni neonorate) din mandatul trecut!

Dar, ca la orice nouă înscăunare să păstrăm, cel puțin pentru o vreme, nealterată speranța! Speranța că de această dată se vor întâmpla lucruri! Și, totuși, nu cumva ne îmbătăm, din nou, cu apa rece de izvor?!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: