Curtea de conturi – concluzii

Afaceri cu bani de la stat în 2017. Cum poti beneficia de fonduri pentru un IMM?

La sfârșitul lui septembrie s-a încheiat un control al Curții de conturi la Administrația Națională a Penitenciarelor care, ca niciodată, a durat 3 luni!

De regulă, verificările Curții durau cam 3-4 săptămâni în funcție și de tematica și obiectivele misiunii de audit!

La fel de inedit pentru ultimii 10-12 ani, verificările au vizat și zona de salarizare! Spun că a fost un lucru inedit din perspectiva faptului că, din cauza hățișului de acte normative și a instabilității cadrului legislativ, verificările din anii precedenți au vizat numai în mod colateral salarizarea personalului din ANP!

Până la urmă trebuia să vină și un astfel de moment în care entitatea cu competență generală pe ceea ce se cheamă cheltuirea banului public în România să se aplece mai insistent pe domeniul salarizării personalului!

Cu toții, de altfel, aveam nevoie de concluziile auditorilor Curții de conturi, mai ales, că pe parcursul ultimilor 2-3 ani au fost dispute crâncene pe tema salarizării mai ales cu partea berbecoasă a sindicalismului din sistemul penitenciar! 🐱‍👤

Auditorii Curții au eșantionat partea de salarizare, au solicitat documentele specifice și au cerut lămuriri când au apreciat că sunt necesare!

Verificările au avut în atenție plățile efectuate de la Titlul I, mai exact următoarele categorii de cheltuieli:

 • salarii de bază (art.10.01);
 • cheltuieli salariale în natură (art.10.02);
 • contribuții(art.10.03).

Eșantionul selectat a cuprins un număr de 15 angajați (atât funcții de execuție, cât și de conducere), astfel încât, să se asigure o relevanță ridicată a verificărilor.

Au fost supuse verificării toate plățile efectuate pentru salariile brute, norma de hrană, echipament și chirii.

Concluziile rezultate au relevat că au fost respectate prevederile legale referitoare la calculul, plata și înregistrările în contabilitate a cheltuielilor cu salariile și a contribuțiilor aferente. Toate plățile au avut la bază documente justificative legal elaborate, iar cheltuielile au fost angajate, lichidate și ordonanțate conform OMFP 1792/2002.

Binevenit acest control și, ținând cont de concluziile rezultate, poate ne mai potolim în a vorbi despre ceea ce nu înțelegem cum, de altfel, practicau la scenă deschisă berbecoșii sindicali care se lansau în tot felul de teorii despre cum sunt angajații furați la salarii!

Acum, după 2-3 ani, înțelegem și scopul adevărat al inițiativelor berbecoșilor și, cine știe, poate prin comisiile de cenzori ale acelor organizații se vor găsi și oameni care să-i întrebe despre modul în care gestionează cotizațiile, pe ce sunt cheltuite și, mai ales, cu ce rezultate concrete pentru membrii sindicatului.

S-auzim de bine!

3 gânduri despre „Curtea de conturi – concluzii

 1. Berbecosul șef nu va fi intrebat nimic. Daca e in fruntea unor oi care nu stiu decat sa arunce cu pietre si sa spuna doar „nu” sau „de ce eu?”, va fi liniste in stâna lor. Sau „V-a fi liniste” – asa cum scrie majoritatea oilor de acolo. Sa stea linistita toata stâna, berbecul șef impreuna cu fustița roz au grija de banii lor. Au grija sa i cheltuiasca numai ei. Desi mai e pana atunci, Paște fericita! Da. Paște fericita iarba, fiecare oaie din turma berbecului!

  Apreciază

  1. Ia-l mai ușor pe berbecul din fruntea sindicatului,, avizier” de imagine a DG ca iar il doare diabetul 😁. Aștept ziua in care va trebui el sa dea seama cu privire la modul în care care a ,, sifonat” banii federatiei.

   Apreciază

   1. Berbecul cu o singura camașa in garderoba(aia in carouri- ca nu mai primeste pomana ca atunci cand era d*edit admin* a), a mai facut un gest EROIC. A trimis controlul anepeului la Vaslui. Pe vremurile astea, le trebuia celor de acolo un motiv sa stea drepti vreo 2 saptamani. Bravo, berbecule!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: