Un proiect făcut cu schepsis – scurt comentariu

Ganditorul de la Hamangia | Enciclopedie

Presiunea sindicală din ultima vreme a determinat Ministerul Justiției și Administrația Națională a penitenciarelor să ”crape” puțin portița modificării Ordinul ministrului justiției nr. 2415/C/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din sistemul administrației penitenciare! Este vorba, după cum cei mai mulți dintre dumneavoastră știu, despre acele prevederi care reglementează acordarea titlului de specialist de clasă!

Bănuind unele abordări ale decidenților din MJ și ANP, cunoscând gândirea de perspectivă a unui anumit lider de Sindicat (nu este cazul berbecosului) și, văzând în acest weekend proiectul de modificare al OMJ nr. 2415/c/2018, nu întâmplător, l-am catalogat drept un proiect făcut cu schepsis! Chiar, cu mult schepsis! Am și o bănuială cu privire la adevăratele minți care au gândit această abordare strategică, aș zice! De altfel, de-a lungul timpului, prin astfel de abordări inteligente, chiar dacă nu întotdeauna vizibile cu ochiul liber majorității polițiștilor de penitenciare, s-au obținut multe dintre drepturile de care se bucură azi lucrătorii sistemului penitenciar!

Am să încerc să explic pentru că modificările aduse prin acest proiect nu vizează doar modalitatea prin care se dobândește titlul de specialist de clasă!

Spuneam prin ianuarie (a se vedea https://wordpress.com/post/penitenciarepesurse.com/1752) că, pus sub presiune, MJ-ul își va nuanța poziția exprimată în mandatul ministrului Predoiu prin care se reitera că, acordarea titlului de specialist de clasă, se va putea efectua doar după intrarea în vigoare, în integralitatea sa, a Legii nr.153/2017, respectiv după 01.01.2022!

Noua abordare, pare interesantă și deșteaptă în egală măsură, deoarece vine și deschide portița acordării unei cote din majorarea salarială aferentă acestui drept din perspectiva diferenței dintre salariul de funcție prevăzut de lege pentru anul 2022 si salariul de funcție din luna decembrie 2018, respectiv decembrie 2019, potrivit art. 38 alin. (4) din Legea 153/2017, cu modificările și completările ulterioare și art. 45 din Legea 5/2020.

Cu alte cuvinte, majorarea pentru titlul de specialist de clasă ar putea fi acordată în strict raport și concordanță cu creșterile etapizate din cei 4 ani de aplicare a Legii nr.153/2017!

Astfel, ar putea fi „evitată”, cumva, prevederea cuprinsă în OUG nr. 226/2020 prin care s-au ”înghețat salariile” la nivelul lunii decembrie 2020!

Acest lucru ar fi posibil dacă, printr-o astfel de abordare și interpretare a legislației incidente, această cotă din majorarea pentru titlul de specialist de clasă poate fi văzută ca un ”drept restant” rămas neacordat de la 01.01.2019, respectiv 01.01.2020!  Aici ar fi tot schepsis-ul proiectului de ordin!

Ar putea să însemne, spre exemplu, că pentru titlul de specialist clasa a-II-a, din 5%(prevăzut) s-ar putea recupera în acest an 2,5%(1,75% din 2019 + 1,75% din 2020)? Foarte probabil!

Nu cred că în actualul context bugetar și legislativ s-ar putea obține mai mult de atât! Chiar și așa, este nevoie de multă bunăvoință și larghețe interpretativă din partea unor decidenți! Dar, gândindu-mă că această interpretare ar profita și unor angajați din MJ, șansele de a fi acceptată această interpretare mai relaxată sunt dintre cele mai bune!

Pe de altă parte, această ”concesie” este importantă și din perspectiva relației angajator-sindicate pentru că, nu-i așa, mult-puțin, se pune ceva în ”desaga” cotizanților și, ambele părți, atât angajatorii, cât și angajații, se pot considera câștigători și se vor reașeza zâmbind la masa viitoarelor negocieri!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: