Indulgențele ministeriale

Există, oare, pentru Ministerul Justiției două categorii de polițiști de penitenciare?

Uitându-ne la maniera în care tratează acordarea anumitor drepturi specifice prevăzute în Statutul polițistului de penitenciare(n.a. Legea nr.145/2019) avem motive suficiente să credem că asta!

Ca și în alte situații, șmecherași-polițiști din MJ beneficiază de indulgențe*! Iar aceste ”indulgențe” nu sunt nicidecum de ordin papal, ci din acestea noi, ministeriale! Altfel nu ne putem explica, după cum aflăm pe surse că, în materia acordării compensației lunare de chirie pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului imobiliar contractat, polițiștii de penitenciare din MJ ar beneficia de o bază de calcul actualizată, diferită de cea utilizată în unitățile penitenciare!

După cum știm cei mai mulți dintre noi, cuantumul chiriei lunare și implicit a ratei la creditul imobiliar contractat este plafonat la nivelul bazei de calcul utilizate pentru luna decembrie 2009, deși, iată, am ajuns în 2022! Se întâmplă asta pentru că politicieni noștri, indiferent de culoare, prin acte normative succesive, au blocat an de an orice creștere/modificare a bazei de calcul pentru chiriile la care sunt îndreptățiți toți militarii și polițiștii! A se vedea în acest sens OUG nr. 83/2014, OUG nr. 57/2015, OUG nr. 99/2016, OUG nr. 90/2017, OUG nr. 114/2018 și OUG nr. 130/2020! Toate aceste ordonanțe de urgență au blocat practic orice creștere a plafonului în limita căruia se decontează chiriile celor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate!

Astfel, în esență, limitarea chiriilor la nivelul bazei de calcul utilizate pentru luna decembrie 2009 conduce, implicit, la o plafonare în același cuantum maximal al compensației acordate pentru plata ratelor la creditele imobiliare în temeiul Legii nr.145/2019 și a OMJ nr. 482/2020.

Totuși, din ce am aflat, la MJ se pare că lucrurile stau altfel și, în vreme ce ”prostimea anpistă” utilizează baza de calcul din decembrie 2009 pentru plata acestor drepturi, MJ-ul, prins sub moleșeala predoiană și jaloanele pnrr-iste , ar acorda niscaiva ”indulgențe” unor șmecheri-polițiști care, astfel, ar beneficia de o bază de calcul actualizată a cuantumului chiriilor, respectiv ratelor la creditele imobiliare contractate! Ceea ce în termeni reali înseamnă bani mai mulți încasați pentru chirie/rată!

Păi, dom ministru, legea nu-i aceeași pentru toți polițiștii de penitenciare de oriunde ar fi ei, din MJ ori din sistemul penitenciar?!

S-auzim de bine și de pace la granițe!

*Papa și clerul catolic acordau în Evul Mediu așa-zise ”indulgențe” pentru iertarea păcatelor contra unor sume de bani plătite de credincioșii-păcătoși!

5 gânduri despre „Indulgențele ministeriale

 1. Bună seara
  Poate folosesc baza de calcul aferentă salariilor magistraților majorată noaptea că hoții in 30 decembrie 2021, astfel încât,, norocoșii polițiști de penitenciare din MJ,, mănâncă și gurița lor ceva
  Nu știu zic și eu că nu am beneficiat de drepturile lor
  Seară bună

  Apreciază

 2. Bună seara
  Poate folosesc baza de calcul aferentă salariilor magistraților majorată noaptea că hoții in 30 decembrie 2021, astfel încât,, norocoșii polițiști de penitenciare din MJ,, mănâncă și gurița lor ceva
  Nu știu zic și eu că nu am beneficiat de drepturile lor
  Seară bună

  Apreciază

  1. Nu! E o fentă prin care, printr-o interpretare forțată aș zice, se „decontează” pt rata creditului imobiliar o sumă mai mare, deși legea e aceeași și pt ei și pt sistemul penitenciar fiind vorba de polițiști de penitenciare! Pe de altă parte, dacă aceasta este interpretarea oficială dată de către MJ textului legal în discuție, atunci să o extindă și în penitenciare! De ce să-i discriminezi pe cei din unitățile penitenciare?! Va ieși ceva scandal pe tema asta!

   Apreciază

   1. Bună ziua
    Cu tot respectul, nu va ieși nici un scandal pe subiectul acesta
    Ne aducem aminte cu toții că au mai existat subiecte financiare fierbinți și nu a a întâmplat absolut nimic
    Un exemplu concret îl reprezintă sporurile acordare pe timpul Co, adică la ei da iar în sistemul penitenciar ba.
    Putem să continuăm dar cred că ideea principală a fost înțeleasă și lăsăm și alți cititori să vină cu exemple
    Toate bune

    Apreciază

   2. Între timp lucrurile au început să se miște prin minister! Direcția Juridică din MJ a fost chemată să-și dea cu părerea cu privire la speța în discuție!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: