Cu toții am vorbit în ultima săptămână despre clasarea medicală ”apt limitat” în contextul unor intervenții ale Administrației Naționale a Penitenciarelor menite să controleze, cumva, acest flagel care, pe zi ce trece, tinde să decredibilizeze o intreagă instituție publică.
Nu voi insista pe analiza Deciziei Directorului General nr. 893/20.08.2021 referitoare la procedura de urmat în cazul solicitărilor de încetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie pentru cei clasați ”apt limitat”.
Dincolo de emoția indusă de apariția intempestivă a acestei decizii, impactul real al actului normativ va fi unul, mai degrabă, nesemnificativ, dar care va atrage un risc ridicat de formulare a unor acțiuni la instanțele de judecată!
Cu siguranță printre cele câteva sute de angajați din penitenciare care au obținut această clasare medicală, se regăsesc, fără îndoială, ”beneficiari” ale căror afecțiuni medicale identificate nu ar fi reclamat neapărat, din perspectiva atribuțiunilor înscrise în fișa postului, o încetarea a raporturilor de serviciu și, implicit, dobândirea unei pensii militare.
Mai ales, pentru unii șmecherași care imediat ce au atins borna de 15 ani vechime în sistemul penitenciar au căutat, deh, obiceiuri preluate, poate, de la ”clienții” custodiați, să ”fenteze” Statul! Dar, să nu uităm că, ”șmecheriile” cu doctorii, sunt printre cele mai greu de dovedit și, de altfel, nici Statul nu a arătat că vrea cu adevărat să stopeze asemenea practici. Culmea, pe mulți dintre ”bolnăviori” pensionați îi veți regăsi practicând diverse activități lucrative sau sporturi care încalcă flagrant recomandările medicale! De altfel, în cazul unora, este de ajuns să le ”cercetezi” puțin pagina de Facebook și te vei lămuri rapid! Dar, cum nimeni nu s-a preocupat serios de aceste aspecte, nu-i așa că ”hoțul neprins e negustor cinstit”?!
Atenție! Mai devreme sau mai târziu, toate aceste ”fente” perpetuate în timp vor pune în discuție însăși existența acestui drept pentru toți polițiștii de penitenciare!
Să nu fiu înțeles greșit, nu-i am în vedere aici pe foștii noștrii colegi care chiar au probleme medicale serioase și cunoscute de ani și ani! Mai ales, după 20-25 de ani de serviciu ”la zi”, inevitabil, date fiind condițiile de muncă, mulți dintre noi s-au ”pricopsit” și cu diverse afecțiuni medicale! Așa că, nicidecum, nu aș îndrăzni să pun în discuție aici situația lor medicală.
Mă refer, cu precădere, la cei care până mai ieri ”înfloreau” și care, dintr-o dată, au devenit ”bolnăviori”! Dar, ce să-i faci? Cu boala nu-i de joacă! Și ca să fim cinstiți până la capăt, pe unii din aceștia din urmă, i-am suspectat și noi, în anumite momente și fără a fi doctori, de ceva probleme de sănătate!
De altfel, atunci când afecțiunile medicale nu reclamă cu certitudine și o încetare a raporturilor de serviciu, comisiile de expertiză medico-militare au formulat recomandări de asemenea natură încât să nu-i vulnerabilizeze, câtuși de puțin, pe medicii în cauză.
În topul celor mai frecvente recomandări formulate de către comisiile de expertizare vom regăsi:
- evitarea ortostatismului prelungit;
- nefrecventarea instrucției militare;
- evitarea expunerii la activități în aer liber pe timp de caniculă, de ger, de umiditate mare etc;
- neparticiparea la ședințele de tragere;
- interdicția de a purta armament;
- excluderea de la probele sportive;
- evitarea efortului fizic intens ori a factorilor de stres etc.
Clar, trebuie făcută din această perspectivă și o distincție între cei care lucrează în Operativ și celelalte categorii de personal. Nu toate aceste recomandări reclamă, ab initio, încetarea raporturilor de serviciu! Astfel că, deși criticabilă din multe puncte de vedere, Decizia nr. 893/20.08.2021, măcar încearcă să facă puțină ordine!
Dar, cum e cale lungă de la ”a încerca” și până la ”a reuși”, mă tem că, mai degrabă, se va ajunge la o patentare a acestei ”practici de fentare” a Statului alături de mai consacratele metode ”procurorul”, ”scrisoarea kenyană” sau ”accidentul” !
S-auzim de bine!
PS:
- era bine dacă se renunța cu totul la prevederile art.7 din decizia mai sus menționată! Faptul că ai două clasări medicale, nu înseamnă că, prin raportarea recomandărilor medicale la specificul postului, automat devii eligibil pentru pensionare!
- cred, în continuare, că existau metode mai bune și mai puternice, juridic vorbind, pentru contracararea acestor practici!
- să remarcăm și faptul că nu avem, până la acest moment, niciun ”abuz medical” dovedit și facut public de către ANP pentru a justifica modificarea practicii în domeniu!