Covid-ul motiv de dispută

Studiu MKOR: Cum se resimte Impactul Epidemiei de COVID-19 în Mediului de  Afaceri din România

După ce în data de 21 octombrie a.c. am publicat un articol în care puneam în discuție situația infectărilor în rândul personalului de penitenciare cu referire, mai ales, la maniera de comunicare a ANP-ului, criticând cumva faptul că informările de presă vizând personalul au încetat, aparent inexplicabil, iată că, în data de 23 octombrie sosește o foarte scurtă și lacunară informare.

Ce să vezi? Ceea ce cu toții bănuiam! Suntem informați că în intervalul 10-20.10.2020 s-au înregistrat 58 noi cazuri de pozitivare în rândul personalului din sistemul penitenciar! Dacă e mult sau puțin, e greu de apreciat, ținând cont de rata de infectare de la nivel național care, pur și simplu, a explodat!

Tocmai de aceea nici nu trebuie să începem să căutăm vinovați prin unități!

E deranjant, însă, să vedem că „se face pasul mare” peste anumite aspecte legate de acest subiect fierbinte și la ordinea zilei cu atât mai mult cu cât e vorba de principala valoare a sistemului penitenciar, anume resursa umană!

Tot în foarte lacunarul comunicat al ANP-ului din 23 oct. se specifică, într-un limbaj demn de alte epoci, că aceste cazuri de infectare nu ridică dificultăți în asigurarea continuității activităților specifice!

Măi, să fie!!! Chiar așa?

Orice caz în parte creează probleme cel puțin de ordin organizatoric și psihologic în cadrul fiecărei unități! Iar, pe fondul deficitului de personal tot mai mare de la o zi la alta, situația poate căpăta o nuanță extrem de acută! Pentru că aici nu este vorba doar despre cazul/cazurile de infectări luate ca atare, ci și de personalul care a fost în contact cu cei infectați și care trebuie izolat ca măsură de precauție! Și, iată cum, cei 58 încep să pară mulți dacă luăm în considerare contacții lor și măsurile de ,,autoizolare impusă,, ! Așadar, probleme sunt! Că multe dintre aceste sunt depășite, asta se datorează tocmai personalului din unități care, cu mici excepții, duce greul activităților și care trebuie încurajat și felicitat zilnic pentru aceste eforturi!

În schimb, colac peste pupăză, pică în unități Adresa ANP nr. 53001/15.10.2020, care pune gaz pe foc și declanșează, de această dată pe bună dreptate, reacții sindicale vehemente!

Degeaba se ascunde după cireș, Întâiul-stătător al ANP-ului, adresa în cauză nu numai că a avut ok-ul său, dar, chiar a fost transmisă la inițiativa sa!

Am încercat să înțeleg rostul unui asemenea demers și nu prea l-am găsit!🤔

Fiecare șef, mic sau mare, dintr-un penitenciar știe că are obligația legală de a sesiza organul competent când are indicii de săvârșire a unor infracțiuni și atunci de ce le mai ceri asta?! Ba, mai mult, le trimiți și modelul de sesizare! 👎

Făcând asta, ANP-ul a reușit să irite pe toată lumea și n-ar fi de mirare să ajungă el însuși în postura de reclamat la Parchet, pe aceleași considerente pe care le indică unităților teritoriale în adresa mai sus arătată! Și de ce oare nu ar putea fi utilizat chiar modelul de sesizare creionat de către ANP?! 😂

Treaba asta cu sesizatul nu urmărește decât crearea unui alibi pentru ANP în caz că se împute treaba cu Covid-ul și cam atât!

Aș recomanda ANP-ului puțină reținere, mai ales în actualul context, pentru că riscă o demobilizare a întregului personal implicat în efortul zilnic din unități și deschide fronturi noi de luptă cu sindicatele și așa nemulțumite de ultimile (in)decizii ale Întâiului-stătător (ex. problema plății concediilor cu sporurile de prezență sau cea a implementării Dec. nr.51/2019 a ICCJ) !

S-auzim de bine și să nu ne pierdem ca oameni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: