Aflăm că ANP-ul intenționează să testeze pentru Covid-19 personalul sistemului penitenciar, astfel încât, să domolească puțin creșterea alarmantă a numărului de infectări din unități! Această știre vine pe fondul renunțării de către ANP la bunul obicei de a informa opinia publică și propriul personal cu privire la situația la zi a infectărilor din unitățile penitenciare (ultimul comunicat a fost dat pe la mijlocul lui octombrie)!
Important de știut e faptul că, se dorește utilizarea unui test specific și relevant, totodată, pentru Covid-19!
În acest sens, Direcția de Supraveghere Medicală, a întocmit o notă de oportunitate în care, pe fondul numărului foarte mare de infectări din rândul personalului din sistemul penitenciar, a cerut Întâiului-Stătător al ANP, să dispună cât mai repede posibil, testarea lucrătorilor cu kit-uri de tipul Real Time PCR(RT-PCR)! De apreciat, inițiativa directorului Direcției de Supraveghere Medicală!👏
Trebuie să spunem că testul de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19, este cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2 și utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) evidențiind virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral.
Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian și faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.
Costul unui test Real Time PCR este de 270-390 de lei și poate fi efectuat în centre dedicate. Termenul de eliberare al rezultatelor este cuprins între 24-48 de ore de la momentul recoltării.
O singură testare la nivel de sistem ar scoate din bugetul ANP-ului în jur de 3.000.000 -3.500.000 lei! O sumă deloc de neglijat!
Rămâne de văzut dacă se va reuși această testare la nivelul întregului personal din sistemul penitenciar și, de asemenea, care va fi periodicitatea retestărilor!
Pentru că nu ajută foarte mult să faci o singură testare și gata! Fluxurile de intrări/ieșiri din penitenciare sunt foarte mari, cu zeci și sute de oameni care la rândul lor, zilnic, intră în contact cu multe alte persoane!
Deci, dacă tot vrem să facem testare, atunci să o facem cu cap! Să știm ce vrem, să estimăm costurile, să ne planificăm minuțios testarea, să informăm personalul, să identificăm categoriile de personal cu gradul cel mai mare de expunere și, mai ales, să vedem unde și de către cine vor fi recoltate și lucrate probele prelevate!
Sunt instituții din zona siguranței naționale care, deja, de 2-3 luni testează și retestează periodic personalul propriu( ex. SRI, STS etc)!
Însă acestea au o rețea spitalicească proprie, iar eu nu știu să existe un laborator din rețeaua spitalicească a ANP care să fie destinat personalului propriu și unde să se poată efectua aceste testări RT-PCR ! Rețeaua spitalicească, însăși, nu este destinată decât persoanelor private de libertate!
Și-atunci, se pare că intenția este de a se merge pe varianta în care personalul să-și facă testarea și, apoi, să solicite decontarea! Unde, cum și în ce condiții? Rămâne un mare mister!
S-auzim de bine și să ne păzim de infectări, pe noi și pe cei apropiați nouă!