Incertitudinilor economice și sociale ale începutului de an li se adaugă instabilitatea managementului la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Deși, lăudabilă în sine abordarea noului ministru al Justiției de a ocupa prin concurs funcția de director general, acest fapt nu oferă și un răspuns la întrebarea referitoare la ce se va întâmpla în ANP de-a lungul acestei perioade de aproximativ 2-3 luni până când cel declarat câștigător va prelua frâiele sistemului penitenciar.
În ciuda eforturilor actualului împuternicit de a masca puternica răceală cu care este tratat de către ministrul Justiției, răzbat suficiente informații și semnale cu privire la adevărata (ne)relaționare dintre cei doi!
Privit cu scepticism la momentul preluării mandatului, ministrul Stelian Ion face, pe zi ce trece, pași importanți și corecți, totodată, în a-și forma o echipă de lucru puternică și competentă! Odată eliberate posturile ocupate de ajutoarele peneliste ale, deja, trecutului Predoiu, actualul ministru a adus în echipa proprie mulți oameni cu experiență și expertiză, inclusiv, pe zonele economico-financiare care au dat mari bătăi de cap multor miniștrii de-a lungul timpului.
Acest lucru va însemna că toate instituțiile subordonate MJ au intrat sau vor intra în perioada imediat următoare într-o analiză detaliată, în special, pe o serie de problematici sistemice recurente!
La ANP acest lucru va conduce, inevitabil, la evidențierea lipsei de rezultate concrete în domeniul investițiilor, a nesoluționării aspectelor privitoare la supraaglomerarea spațiilor detenționale și, implicit, a condițiilor de cazare, a execuției bugetului și a prioritizării resurselor financiare!
Atenționam, încă de la venirea în rândul consilierilor ministeriali a lui Valentin Ionescu, că ”ceața produsă de Covid” va fi ușor dată la o parte și lipsa de viziune și de rezultate concrete ale ANP-ului din perioada Predoiu va fi extrem de ușor de observat!
Am spus pe parcursul anului 2020 că multe dintre problemele sistemului penitenciar au fost doar ”rostogolite” și nicidecum rezolvate! S-au mișcat cumva puternic lucrurile în privința investiției de la Berceni?! Sau de la Unguriu?! A fost inaugurat cumva noul sediu al ANP din strada Arcului?! Ce să mai spunem despre problematica salarizării și a apărării drepturilor legitime ale personalului care a fost lăsată, aproape exclusiv, pe umerii Sindicatelor!
Se pare că țintele Întâiului – Stătător al sistemului au fost cu totul altele! Nu ar putea fi ele, oare, în lipsa unor explicații obiective, catalogate ca suspect de apropiate unui, eventual, interes personal?! În goana după iluzoria vipușcă galbenă și-a dorit o ”pace sindicală” al cărei ”preț” l-am văzut cu toții de-a lungul ultimului an!
Actualii consilieri ai ministrului au făcut ”fotografia sistemului penitenciar” din mandatul Predoiu et comp. și au tot încercat să găsească ”urmele palpabile” ale unei activități manageriale măcar de bun simț, dacă nu ale uneia de succes! Lipsa de progres concret e vizibilă astăzi chiar și pentru cei din Maria Ghiculeasa nr.47!
De altfel, nu cred că ministrul ar avea ceva, la nivel personal spun, cu Întâiul – Stătător al sistemului! Rezultatele acestuia sau, mai bine spus, lipsa acestora sunt cele care au determinat, în ultimă instanță, reacția ministrului de a se ”debarasa” de actualul împuternicit prin scoaterea la concurs a funcției de director general! Pe surse, deocamdată, aflăm că ministrul ar fi cerut detalii și cu privire la maniera în care s-a produs ultima împuternicire!
Sunt convins că prin acest concurs ministrul Stelian Ion nu urmărește decât un singur lucru! Anume acela de a identifica o persoană capabilă să producă soluții și rezultate concrete! Nu-l vor interesa nici parti-pris -urile și nici ”jocul de glezne” al unora dintre ”pretendenți” care, pe la colțuri, lasă să se creadă că, deja, concursul ar fi o simplă formalitate de bifat! Cu siguranță, ministrul are nevoie de un câștigător cu competență și expertiză pentru a putea genera un suflu nou menit să restarteze sistemul penitenciar și, sunt convins, că va face tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple! Pentru că, nu-i așa, rezultatele sau eșecurile ANP-ului vor fi și ale sale!
Totuși, până la finalizarea concursului, va curge o perioadă de timp care se va caracteriza, cel mai probabil, printr-o lipsă masivă de asumare decizională, pe rostogolirea problemelor, pe delegarea către adjuncți a multora dintre acele lucruri sensibile și ori cu posibile urmări în planul răspunderii juridice!
Aceste 2-3 luni vor însemna doar ,,joc la trecerea timpului”! Degeaba vor aștepta unitățile teritoriale viziune și soluții! Degeaba își vor striga ”durerea și neputința”! Până în aprilie 2021, când se va fi finalizat concursul, ANP-ul va rămâne, vorba poetului, la fel de ”încremenit și rece”!
S-auzim de bine!