Sporurile și munca suplimentară

Într-o perioadă în care agenda publică are ca principală temă bugetul țării și ”tăierile” de sporuri, pensii și salarii, ar fi util, cred, să ne aruncăm un ochi și să vedem câteva zone ale cheltuielilor salariale din anul 2020!

Spun că ar fi util deoarece putem înțelege dacă sunt sau nu importante în economia unui buget aceste cheltuieli și, astfel, să ne dăm seama de nivelul cotei de populism pe care ne-o pulverizează zilnic în ochi guvernanții noștri!

Și bugetul sistemului penitenciar pentru anul 2020 (n.a. Buget final-dec.2020) consemnează câteva aspecte de reținut din perspectiva cheltuielilor de personal:

  • 117.072.000 leisporuri pentru condiții de muncă(al. bug.10.01.05);
  • 14.776.000 lei pentru munca suplimentară(al. bug. 10.01.07).

La cei cca 12.000 de angajați ai sistemului penitenciar ar rezulta că, în medie, fiecărui lucrător i-ar fi revenit 9.756lei/an – sporuri pentru condiții de muncă respectiv, 1.231lei/an – contravaloarea muncii suplimentare desfășurate! Dar, matematica asta simplă, de multe ori, poate fi extrem de înșelătoare și, cunoaștem că, în realitate, lucrurile stau ceva mai diferit și, bineînțeles, comportă multe alte nuanțări!

Dar, cine oare, poate aprecia corect și cu maximă obiectivitate?! În niciun caz, madam Turcanu sau alți păreriștii de prin televiziuni!

Mai degrabă, defalcarea acestor sume pe cele 4 trimestre ale anului, ar putea naște ceva întrebări cu privire la maniera în care a fost manageriată activitatea sistemului penitenciar în trecutul an pandemic!

Spre exemplu, pentru munca suplimentară, în trim. I și II s-au cheltuit aproximativ 9.225.000 lei față de numai 5.500.000 lei în trim. III și IV!

Cu alte cuvinte, în primele două trimestre, când pandemia de Covid era la cel mai mic nivel, s-a cheltuit aproape dublu față de ultimile două trimestre ale anului 2020 care au marcat recorduri istorice de infectări în rândul populației generale a României!

Să fi fost de vină faptul că s-a tras pe oameni la greu în primele două trimestre ale anului 2020, deși, situația epidemiologică nu reclama acest lucru? Ar putea constitui acest lucru o explicație a faptului că sistemul penitenciar a intrat în perioada de vârf a pandemiei cu un personal obosit, extenuat fizic și psihic de ”nebunia” măsurilor anti-Covid?

Sau să fi fost vorba de alte cauze, împrejurări ori obiceiuri?

Am lansat doar câteva întrebări, ferindu-mă în a trage concluzii și lăsând fiecărui cititor posibilitatea de a-și forma liniștit, la o cafea, o părere proprie cu privire la aceste cifre!

Sursa imaginii: youtube!

S-auzim de bine!

PS: Cheltuielile de personal aferente sistemului penitenciar au fost în anul 2020 în sumă totală de cca. 1.194.806.000 lei – pentru cei care vor să adâncească analiza!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: