Ne așteptam cu toții ca nevoia de investiții în infrastructura penitenciară să impulsioneze, cumva, MJ-ul și ANP-ul și, astfel, să vedem, dincolo de ”clamările și aclamările publice”, anumite concretizări care să vină în întâmpinrea necesităților identificate de ani și ani de zile!
Cele mai elocvente exemple de ”încetineală” instituțională sunt, fără discuție, obiectivele de investiții de la Berceni și Unguriu! De această dată, nici măcar nu mai poate fi invocată lipsa de finanțare! Un uriaș împrumut extern (n.a. 177 milioane de euro) așteaptă să fie tras și infuzat în investițiile preconizate!
Și, totuși, nu se întâmplă!
Încetineala unor decidenți, birocrația excesivă și, nu în ultimul rând, acel ”tiki-taka” practicat cu o abnegație demnă de țeluri mai înalte, au făcut ca, în anul de grație 2021, să nu avem demarate lucrările de construcție pentru cele două obiective atât de necesare sistemului penitenciar și care, odată finalizate, ar asigura o gură de oxigen sistemului penitenciar din perspectiva supraaglomerării detenționale. Asta în condițiile în care înregistrăm, la acest moment, o tendință clară de creștere a numărului de deținuți custodiați. Cifrele furnizate de către ANP sunt elocvente în acest sens! Numărăm cca 2.000 de persoane private de libertate în plus față de cifra înregistrată la ”descălecatul” ex-Întâiului-Stătător al sistemului penitenciar!
În cifre seci, ar însemna că și cele 1.900 de locuri de cazare pe care le-ar aduce Berceniul și Unguriul nu mai pot ameliora semnificativ eternul, deja, fenomen de supraaglomerare penitenciară!
Deși, încă din 30 septembrie 2020, a fost postat pe site-ul MJ, în dezbatere publică, proiectul de HG menit să aprobe indicatorii tehnico-economici ai celor două obiective menționate mai sus, astăzi, la aproape 6 luni distanță, regăsim o situație aproape neschimbată în esența sa!
Desigur, în ultima perioadă, ministrul Stelian Ion, sub presiunea realității și a raportului de progres pe care trebuie să-l prezinte Europei în această lună, a încercat să miște lucrurile!
Proiectul de HG în cauză încă face ”ocol și rotocol” pe la diversele ministere avizatoare! Cert este că, fără această hotărâre de guvern, ANP-ul nu poate trece la următorul pas, respectiv organizarea procedurii pentru achiziția proiectului tehnic pentru Berceni și Unguriu!
Să sperăm că, în tot acest timp în care proiectul de HG face o navetă instituțională tipic românească, ANP-ul își face serios și temeinic temele, astfel încât, să poată aborda imediat după aprobarea și publicarea hotărârii de guvern în cauză, lansarea următoarei etape din cadrul acestui proces investițional.
Indiscutabil, agenda zilnică e încărcată atât la MJ, cât și la ANP și, totuși, prioritizarea activităților este esențială pentru un mandat de succes! Încă, nu e foarte târziu să ridicăm stroke-ul și să punctăm, decisiv, în acest proces investițional atât de așteptat și de necesar sistemului penitenciar românesc!
S-auzim de bine!