M.J. -ul mai face un pas

Insigne ”Specialist de clasă”

Astăzi, 07 iunie 2021, Ministerul Justiției încearcă să stingă agitația sindicală și pune în dezbatere publică Proiectul de Ordin al ministrului justiției pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 2.415/C/2018!

Punerea în dezbatere publică reprezintă, într-adevăr, un pas înainte pentru rezolvarea problematicii referitoare la acordarea titlului de specialist de clasă.

Un pas văzut drept important, mai degrabă, din perspectiva simplificării condițiilor de obținere ori de pierdere a acestui titlu, nicidecum din perspectiva momentului de la care va deveni efectiv aplicabil acest ordin și, implicit, se va resimți în buzunarele polițiștilor de penitenciare.

De altfel, cu o singură excepție, Sindicatele din sistemul penitenciar s-au ferit să abordeze direct și deschis în fața membrilor cotizanți un aspect esențial! Anume, momentul de la care ordinul în cauză va produce efecte în buzunarul personalului din penitenciare!

Și din acest motiv, sunt destui aceia care cred, în lipsa unor informări adecvate, că odată publicat în Monitorul Oficial, ordinul le va atârna în piept insigna ”SPECIALIST CLASA …” și cardul de salariu va trimite mesajul că a fost alimentat corespunzător! Ministerul nu o spune nici el, foarte franc, în ședințele periodice la care este ”invitat” de către Sindicate!

Oamenii, din păcate, nu trebuie să aibă așteptări foarte mari din perspectiva financiară de la acest ordin, cel puțin, în următoarele luni de zile dacă nu cumva, chiar până spre începutul anului viitor!

Asta pentru că ”drepturile aferente titlului de specialist de clasă se vor acorda efectiv numai la momentul aplicării integrale a Legii-cadru nr. 153/2017, rămânând incidente dispoziţiile legale care stabilesc modul de aplicare a legislaţiei salarizării până în anul 2023, precum şi prevederea cuprinsă în OMJ nr. 2415/C/2018 emisă în baza legii, potrivit căreia: „Prevederile din Normele metodologice prevăzute în anexa se aplică în măsura în care sunt aplicabile dispozițiile corespunzătoare cuprinse în Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea art. 38 și 39 din această lege”.

Deci, să concluzionăm!

  1. deocamdată, nu se va câștiga niciun leuț în plus la salariu de către polițiștii de penitenciare, salariile rămân plafonate la nivelul lunii decembrie 2020;
  2. s-au modificat anumite prevederi din OMJ nr. 2415/c/2018, astfel încât, dobândirea titlului de specialist de clasă să devină mult mai ușoară! Bineînțeles, în detrimentul unei reale și benefice competiții a calităților profesionale, pentru că, nu-i așa, acest titlu ar trebui acordat doar celor cu abilități profesionale de vârf;
  3. odată, cu publicarea ordinului se deschide, cel puțin teoretic, posibilitatea formulării unor acțiuni în instanță care să plece de la ideea apartenenței polițistului de penitenciare la marea familie a celor din sistemul de apărare și ordine publică (deja, beneficiari ai titlului de specialist de clasă). Legea nr.145/2019 oferă ceva argumente în acest sens!
  4. M.J.-ul se spală pe mâini, în sensul în care, deși pare că a cedat presiunilor sindicale, în realitate, nu a oferit mare lucru! Și, ca să fim cinstiți, nici nu putea să procedeze altfel, pentru că ar fi încălcat grosolan legislația incidentă la acest moment;
  5. Sindicatele vor putea spune cotizanților că s-au zbătut și au izbândit. Vor uita, însă să precizeze că izbânda este una mititică și se referă, așa cum am precizat mai sus, doar la o accesibilitate mai mare și mai simplificată la acest titlu care, în ultimă instanță va avea soarta salariului de merit! ”Nu după muncă, ci la toată lumea după nevoi”😜, parafrazând un celebru dicton socialist.

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: