În Monitorul Oficial nr. 960/2021 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România.
Astfel, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, creează, dezvoltă și administrează sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
Conform OUG nr. 120/2021, Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura reprezintă ansamblul de principii, reguli și aplicații informatice având drept scop primirea facturii electronice de la emitent cu respectarea structurii facturii electronice prevăzute la art. 4 al.1, stocarea prin mijloace electronice a facturilor și transmiterea către destinatar.
De reținut este și faptul că, Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, devine operațional în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Într-o primă fază, înrolarea în acest sistem electronic de facturare nu este obligatorie pentru toți operatorii economici. Însă, după rularea aplicației și ajustarea eventualelor neajunsuri, acest sistem de facturare va deveni obligatoriu pentru toți agenții economici și instituțiile publice.
Poate că nu ar strica ca ANP-ul să declanșeze din vreme un proces corespunzător de pregătire a lucrătorilor din cadrul serviciilor financiare ale unităților penitenciare cu privire la implementarea și operaționalizarea acestei aplicații!
Cu siguranță, instituțiile publice, vor fi în prima linie a acestui proces, mai ales, dacă ținem cont de relațiile economice existente între acestea și diverșii operatori/comercianți din piața concurențială!
Pe de altă parte, sunt premise bune să credem că, această facturare electronică, va crea ceva dificultăți acelor angajați învățați ”să fenteze” instituțiile publice cu deconturile la concedii, transport, servicii stomatologice și chirii!
S-auzim de bine!