Episodul 4 – Epilog

După ce în primele trei episoade am făcut, pe scurt, o retrospectivă a activităților informativ-operative desfășurate în mediul penitenciar de către structurile proprii ale M.J. / DGP / ANP în perioada postdecembristă, astazi am ajuns la final cu acest subiect! Sunt convins că noile generații de ofițeri și agenți din penitenciare nu știau aproape nimic despre aceste structuri care au activat în penitenciarele românești.

Ce s-a întâmplat cu personalul Direcției Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA) după desființare acesteia de către ministrul Monica Macovei prin H.G. nr. 127/26.01.2006 ?

  1. desființarea nu s-a produs imediat ! Hotărârea de guvern preciza că în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) se desființează !
  2. bugetul şi numărul de posturi aprobate pentru Direcţia Generală de Protecţie și Anticorupție s-au preluat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor! Notă : Sunt încă probleme recurente cu privire la bugetul preluat și la anumite sume de bani(fonduri operative) care încă nu au intrat efectiv în bugetul ANP nici dupa aproape 15 ani de la desființare!
  3. întregul patrimoniu al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie a fost inventariat și predat pe bază de protocol Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor!
  4. arhivele şi documentele în lucru, aparţinând Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, trebuiau inventariate şi preluate de către o comisie specială, constituită prin ordin al ministrului justiţiei! Notă: Acest proces nu este finalizat nici până în ziua de azi!
  5. cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a ţării , arhivele şi documentele preluate, vor fi predate, după caz, către Arhivele Naţionale, instituţiile din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică! Notă: Nici acest lucru nu a fost încă complet finalizat, de unde și numeroasele scandaluri de presă, izbucnite periodic, pe tema arhivei SIPA/DGPA!
  6. întregul a fost disponibilizat ca urmare a desfiinţării Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie !

În fapt, întregul personal a fost pus la dispoziție și a desfășurat o serie de activități stabilite de către Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile penitenciare. Pentru toți lucrătorii DGPA a început o goană nebună pentru a-și găsi un nou loc de muncă!

Pentru multe alte instituții din domeniul apărării și siguranței naționale care erau interesate de serviciile foștilor lucrători DGPA/SIPA a însemnat o oportunitate!

Astfel, cei mai valoroși, profesional vorbind, au fost relativ repede preluați de către celelalte structuri de forță ale statului (ex. SPP, DGA-MAI etc.) !

Alții au fost trecuți în rezervă și, în măsura în care au îndeplinit condițiile au beneficiat de măsurile de protecţie socială stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil care sunt supuse procesului de restructurare.

Ultimii au fost preluați, într-un final, de către Administrația Națională a Penitenciarelor și puși în funcții de execuție în urma susținerii unui interviu destul de alambicat și în urma căruia, cel mai probabil, unii au rămas cu ,,ceva datorii morale,, față de anumiți membrii ai comisiei de intervievare!

De altfel, cine urmărește cu atenție anumite mobilități de personal (schimbări / mutări etc) și, nu numai, nu are cum să nu observe cu relativă ușurință cum se plătesc acele datorii chiar și în anul de grație 2020!

Ce s-a pus în locul SIPA/DGPA ?

Răspunsul este extrem de simplu : NIMIC !

Chiar dacă au fost unele încercări de a reactiva prevederea conținută de Legea nr. 51/1991 referitoare la siguranța națională și care îndrituia Ministerul Justiției să dețină o structură informativă proprie, acest lucru nu s-a întămplat, îndeosebi de teama unor reacții puternice din partea presei ori a magistraților !

Actuala Direcție de Prevenire a Criminalității și Terorismului(DPCT), cu mai multe denumiri succesive în ultimii 14 ani, nu este o structură de informații ! Baza legală de organizare și funcționare nu îi conferă, în niciun caz, competențele și atribuțiunile specifice unei structuri informative. Știu sunt încă mulți lucrători în actuala DPCT care se visează adevărați James Bond! Realitatea este, însă, cu totul alta! Poate mai important pentru ei ar fi să scape de denumirea generică sub care sunt cunoscuți astazi în unități, respectiv ,,micuții siparezi,, !

De altfel, pentru cine știe ceva carte și citește cu atenție Legea nr.145/2019, observă cu ușurință anumite incompatibilități în care se poate afla polițistul de penitenciare ca ofițer de informații și pe care, poate, le vom expune pe larg când vom avea un prilej mai bun!

Clar, la acest moment Ministerul Justiției și, implicit, Administrația Națională a Penitenciarelor nu dispun de o structură informativ-operativă similară unui serviciu de informații!

Dacă mă întrebați pe mine, chiar este o greșeală că nu dispunem de o asemenea structură informativă așezată pe principii moderne și eficientă și nu o jucărie de strâns zvonuri pentru cancanuri! Spun asta pentru că, este evident pentru oricine vrea să vadă, că ,,s-a pierdut strada,,! E doar un termen generic care arată că nu mai există un control eficient al grupărilor de crimă organizată nici pe stradă, dar nici în penitenciare. Ne putem amăgi, dar realitatea arată în fiecare zi că infracționalitatea este scăpată de sub control !

Până la articolul următor, fiind vreme de Covid, s-auzim de bine și să fim mereu atenți cum ne purtăm masca, mai ales dacă ne regăsim printre cei care înainte de 15 martie 2020 nu aveau această obișnuință profesională!

5 gânduri despre „Episodul 4 – Epilog

  1. Si care e treaba cu studentii care termina ANI si sunt angajati in sistem? Pentru ce mai sunt pregatiti acolo daca DPCT nu e structura de informatii? Care e logica?

    Apreciază

    1. Nu ar fi deloc rău să avem o structură de informații! Numai că, la acest moment, asta-i legislația! Poate că unii dintre absolvenții de la ANI nici nu cunosc acest aspect! O structură de informații articulată pe Legea nr. 51/1991 nu poate exista în afara controlului parlamentar! Absolvenții ANI școlarizați pentru ANP vor fi doar ofițeri de poliție penitenciară și nimic mai mult!

      Apreciază

  2. Interesant de aflat cum s-a desfășurat interviul și care au fost criteriile avute în vedere pentru cei preluați de către Administrația Națională a Penitenciarelor, cum, la fel de interesant este și cine au fost,,norocoșii „, care le-a fost parcursul profesional și pe unde se mai află în prezent.

    Apreciază

    1. Răutăciosule!!!!!! Răspunsul este simplu la ANP, grav este că unii au ajuns în funcții de top management, încălcând prevederile din statut.

      Apreciază

Lasă un comentariu